Wall Street Journal kiest Schilde uit voor prestigieuze Europese top

Studenten en topondernemers discussiëren over 'leiderschap'

Studenten en topondernemers discussiëren over 'leiderschap'

Schildenaar Gert Van Mol, verbonden aan The Wall Street Journal, organiseert deze week in het kasteel van
's Gravenwezel een internationale ontmoeting tussen studentenleiders en topmanagers uit de bedrijfswereld.jaa
Foto: © Jan Auman

SCHILDE - De 20 m² grote affiches in Schilde met de vraag 'Zal de toekomst van Europa beslecht worden in Bree en Schilde?' heeft intussen mogelijk ook uw nieuwsgierigheid gewekt. In onze zoektocht naar een verklaring kwamen we terecht bij Schildenaar Gert Van Mol (44). Hij werkt voor The Wall Street Journal en organiseert deze week een ontmoeting tussen studentenleiders en topondernemers uit heel Europa.

Gert Van Mol is VIP Program Manager bij The Wall Street Journal, het gezaghebbende en wereldwijd verschijnende Amerikaanse dagblad. 'Met ons Wall Street Journal Europe Future Leadership Institute willen we jonge universitairen, de leiders van morgen als het ware, in contact brengen met de leiders van nu: CEO's uit het bedrijfsleven. Concreet gebeurt dat met topontmoetingen tussen beide groepen zoals we er van 3 tot 5november organiseren in het Limburgse Bree en hier in Schilde.'

De 47studentenleiders werden zorgvuldig geselecteerd. Ze komen van gereputeerde universiteiten en hogescholen uit heel Europa: Oxford, Cambridge, London Business School, London School of Economics, Vlerick, KU Leuven, Solvay Business School, City University London, Rotterdam School of Management, enzovoorts.

De 32 CEO's, sprekers en academici met wie de studenten in dialoog zullen treden, maken al evenzeer indruk. Zo zal Jan Muehlfeit, topman van Microsoft in Europa, aanwezig zijn, net als Bernard Van Milders van The Flying Group, Karel Plasman van Acerta, Rik Vanpeteghem van Deloitte Belgium en gewezen Fortis-boegbeeld Karel De Boeck, tegenwoordig voorzitter van Boek.be, organisator van de Boekenbeurs.

Netwerk

'Alle werkgroepen waarin ze met elkaar in discussie gaan, hebben als rode draad het thema leiderschap', zegt Gert Van Mol. 'De studenten krijgen hier een unieke kans om hun netwerk te vergroten en vertrouwen te winnen van grote economische spelers. Tijdens deze meeting zal ook de International Student Senate worden opgericht, een soort permanente raad van wijzen, gevormd door vooraanstaande figuren uit het Europese studentenleven. Een nieuwe denktank die als link tussen de universiteit en industrie kan wegen op de internationale besluitvorming en geraadpleegd kan worden.'

Clijsters

Blijft nog de vraag waarom zo'n confrontatie van jonge en rijpere breinen niet in Leuven of Antwerpen, maar in Bree en Schilde plaatsvindt. 'Heel toevallig eigenlijk', zegt Gert Van Mol. 'Ik ontmoette Jaak Gabriëls, burgemeester van Bree, tijdens een zakentrip in China en raakte zo onder de indruk van zijn gedrevenheid om ondernemers te steunen, dat ik prompt besloot deze eerste editie in Bree te laten plaatsvinden. De gemeente van Kim Clijsters ligt overigens strategisch in de toptechnologische driehoek Leuven, Aken en Eindhoven.'

Kasteel

Gert Van Mol woont in Schilde en de keuze om ook daar de studenten en CEO's naartoe te brengen om ze ervaringen te laten uitwisselen was snel gemaakt na een onderhoud met burgemeester Yolande Avontroodt (Open VLD). Zeker nadat die ook antiquair Axel Vervoordt ervan kon overtuigen om zijn riante kasteel van 's-Gravenwezel ter beschikking te stellen voor de topontmoeting. In Schilde worden de huidige en toekomstige economische leiders verwacht op vrijdag 5november. De rest van de driedaagse vindt plaats in Bree.

'Hopelijk wordt deze Bree-Schilde Summit straks even betekenisvol voor de economische wereld als de vroeger onbekende gemeenten Torhout en Werchter voor de muziekwereld', lacht de marketeer in Gert Van Mol.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio