Plan Muziekacademie ontstond op koffieklets

Plan Muziekacademie ontstond op koffieklets

De academie nodigde uit in haar nieuwbouw.fg Foto: © Fernand Goyens

TIENEN - Een kopje koffie leidde ertoe dat het stadsbestuur de Muziekacademie verbouwde en uitbreidde. Op 1september zitten de 1.400 leerlingen in nieuwe lokalen.

Tijdens het drinken van een kopje koffie vier jaar geleden in de cafetaria van het Suikermuseum maakte directeur Jef Janssens van de Muziekacadmie schepen van Onderwijs Jean Defau (SP.A) attent op problemen met de brandveiligheid van het gebouw aan de Grote Markt. Dadelijk werden plannen gemaakt voor de aanpak. Het gebouw kreeg een opknapbeurt en op het binnenplein verrees een nieuwbouw van 1.500 vierkante meter voor 1.400 studenten. Tijdens de werken kregen de leerlingen les in het vroegere politiekantoor, het lyceum en het Piso.

De directeur toonde zich tijdens de openingsceremonie een gelukkig man. 'Alles is puik aangepakt. Akoestisch bekeken is de academie nu prima. Organisten hebben voortaan geen last meer van trompettisten.'

De toekomst oogt mooi volgens Jean Defau. 'Dat is van belang voor de centrumfunctie van Tienen. We recruteren leerlingen in de hele regio.' Er zijn filialen in Hoegaarden, Tielt-Winge, Kortenaken en Boutersem.

Schepen van Openbare Werken Jos Hermans (CD&V) wees op de complexiteit van het dossier, vooral omdat aan de voorgevel aan de Grote Markt niet mocht worden geraakt omdat die geklasseerd is als monument. De werken sleepten zes maanden langer aan dan voorzien was. De aanbestedingsprijs bedroeg 3,5miljoen euro, waar een tien procent moet worden bijgerekend voor meerkosten. Burgemeester Marcel Logist (SP.A) schetste de historiek van het stadsonderwijs: 'Basisonderwijs is afgebouwd, zodat we de aandacht kunnen toespitsen op kunstonderwijs.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio