Boer Charel ontwerpt juweel bij goudsmid Jos Bikkems

Boer Charel ontwerpt juweel bij goudsmid Jos Bikkems

Boer Charel werkte aan een verjaardagsgeschenk voor zijn Vera. Jos Bikkems kijkt nauwlettend toe met zijn vrouw Caroline Verstraete en zoon Duri. jla

AALST - Jos Bikkems (64) is dit jaar vijftig jaar kunstenaar, meester-goudsmid en diamantbewerker. Een jubileum dat hij viert met een actie voor het goede doel. Ook boer Charel kwam een juweeltje maken voor zijn vrouw.

Jos nodigde woensdag en donderdag een aantal bewoners van 'De Valier' uit Liedekerke uit voor een speciale workshop in zijn atelier in de Geraardsbergsestraat 193. De deelnemers, mensen met een beperking, ontwierpen enkele juweeltjes met de 'verloren was' techniek. Dat is een aparte methode om metalen en glazen voorwerpen te gieten tot een vorm. Jos Bikkems werkte de creatieve ontwerpen zelf af. De kunstwerkjes zullen worden verkocht en de opbrengst gaat integraal naar 'De Valier' in Liedekerke, een dienstverleningscentrum voor andersvalide volwassenen.

Naast de bewoners van Liedekerke maakte ook Kaiya met zijn moeder Nathalie Claeys (36) enkele juweeltjes. Kaiya heeft een motorische beperking.

Ook boer Charel Declerck(80), die bekend werd door een tv-reportage van Paul Jambers, maakte een juweeltje voor de verjaardag in augustus van zijn vrouw Vera Schoepen. Kunstenaar Jos Bikkems weet heel goed wat het is om te leven met een beperking. In 2009 onderging hij een bovenbeenamputatie. 'Die harde realiteit heeft me niet klein gekregen', benadrukt hij. 'Mijn werk is mijn leven. Ik ben nog meer gedreven dan vroeger. In de revalidatiecentra heb ik gemerkt dat personen met een beperking tot veel in staat zijn. Ze verleggen vaak hun grenzen om datgene te kunnen doen wat hen boeit. Zo ontstond ook het idee om mensen met een beperking uit te nodigen in mijn atelier.'

Limburger Jos laat zich in zijn atelier helpen door zijn vrouw Caroline Verstraete (52). Zijn zoon Duri (16) is bij hem op stage en treedt in zijn voetsporen.

Vandaag is er van 14 tot 18 uur een jubileumtentoonstelling in Jos zijn atelier 'Jewel Design Bikkems' in de Geraardsbergestraat 193 in Aalst.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio