19-jarige Anderlecht-speler kan vandaag een contract bij zevende uit de Serie A tekenen

Vanden Borre vlucht naar Fiorentina

Vanden Borre vlucht naar Fiorentina

Anthony Vanden Borre gisteren op de luchthaven van Zaventem, klaar om in te schepen richting Firenze. Kms
Foto: © Koen Merens

Anthony Vanden Borre kan vandaag bij Fiorentina een contract voor drie jaar (plus een optie voor twee) tekenen. De 19-jarige rechterflankspeler verblijft sinds gisteren in de Toscaanse hoofdstad Firenze.

Ludo Vandewalle

Omstreeks vijf uur stapte Anthony Vanden Borre op Zaventem in het vliegtuig richting Italië. 's Avonds ging hij de stad wat verkennen en vandaag hoopt Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck de transfer af te ronden met de zevende uit de Italiaanse Serie A. Vanden Borre moet ook nog medisch gekeurd worden. Als alles naar wens verloopt, speelt Vanden Borre vanaf volgend seizoen voor de club met dezelfde clubkleuren als Anderlecht.

,,Op dit moment is nog niks afgerond'', aldus Van Holsbeeck gisteren alvorens Vanden Borre op het vliegtuig stapte. ,,Maar we gaan er hard aan werken om het zover te krijgen. Als we de prijs krijgen die we vragen (minstens drie miljoen euro, red), komen we in een situatie met drie winnaars: Fiorentina, de speler zelf en Anderlecht.''

Aruna

Na Vincent Kompany, die pas 20 jaar was, wordt Anthony Vanden Borre dan het tweede grote Anderlecht-talent dat al op jeugdige leeftijd vertrekt.

,,Dit kadert in een afspraak die we vorig seizoen met Vanden Borre hebben gemaakt'', aldus Van Holsbeeck. ,,We stelden een carrièreplanning op en daarin was opgenomen dat hij na dit seizoen zou kunnen vertrekken. Bovendien hebben we twee jaar geleden de zaak-Aruna gehad (die kwam niet opdagen voor een wedstrijd omdat een transfer werd geweigerd, red) en dat willen we niet opnieuw meemaken.''

Vanden Borre is een speler met een enorm potentieel wiens naakte talent Anderlecht best kon gebruiken. Maar er is te veel misgelopen. Zijn vertrek lijkt dan ook op een vlucht.

,,Voor hem is het beter dat hij naar het buitenland gaat'', meent ook Van Holsbeeck. ,,Hij moet weg uit zijn Belgische entourage en beseft dat zelf ook heel goed. Als wij daar niet van overtuigd waren, zouden we hem hier houden. Maar dit is het beste voor de drie partijen.''

Makelaars

Anthony Vanden Borre, die geen commentaar kwijtwilde omdat hij boos is op de journalisten, ging voor zijn vertrek nog even verhaal halen bij Walter Baseggio. De middenvelder is net teruggekeerd na een jaar bij het Italiaanse Treviso.

,,Ik zei hem dat hij een goede keuze maakt'', aldus Baseggio. ,,Fiorentina is een club net onder Juventus, AC Milan en Inter. Het stadion is fantastisch en ze hebben met Luca Toni de beste spits van de Serie A. Anthony heeft het potentieel om te slagen maar zal wel enorm sterk op zijn benen moeten staan. Hij moet goed omringd worden want het niveau is er niet alleen hoger, ook is het er harder voor voetballers. Maar daar staan mooie verdiensten tegenover.''

Vanden Borre vertrok gisteren op Zaventem omgeven door een schare makelaars. Didier Frenay kreeg het mandaat van Anderlecht om hem te verkopen maar toen er kapers op de kust kwamen, riep Frenay voor alle zekerheid nog maar eens luid dat hij de enige raadsman van Vanden Borre is.

Ironisch genoeg was deze transfer nooit tot stand gekomen zonder de inmenging van de Kroatische makelaar Marco Naletelic, huismanager van Fiorentina, die in samenwerking met het Belgische ISM (Vijt-Mortelmans) de deur opende.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.