Seks met een robot

Volgens schaker en wetenschapper David Levy vrijen we straks met een robot. Een logisch gevolg van de individualisering en de controledrang van de moderne mens. Met een robot kan je immers geen ruzie maken.

Naarmate robots meer op mensen gaan lijken, ligt het voor de hand dat de robot taken gaat overnemen van de mens. Eerst zullen dat routineklussen zijn - schoonmaken of het gras maaien, maar volgens de Britse onderzoeker en schaakmeester David Levy is de robot vroeg of laat ook welkom onder de lakens. Geheel in lijn met de individualisering van de mens en de toenemende wens om te allen tijde controle te houden over het eigen leven. Relaties zijn een bron van verwarring en ruzie, seks een bron van frustratie.

'Met de robot ben je weer de baas', aldus Levy. Op 11oktober verdedigt de computerdeskundige aan de Universiteit van Maastricht zijn onderzoek naar 'intieme relaties met kunstmatige partners', zoals de titel van zijn proefschrift luidt. Levy deed een opmerkelijke literatuurstudie om doctor in de 'robot-ethica' te worden, zoals hij het zelf noemt. Zijn stelling: de robot wordt in de toekomst een echte huisvriend, dus liefde en seks met een robot zijn niet uitgesloten.

Met koude voeten

Levy legt uit hoe hij de relatie mens-machine in de toekomst ziet. 'Het mechanische seksspeeltje is bepaald niet nieuw. En in Japan bestaan al tientallen jaren latex manshoge sekspoppen die de naam Dutch Wives kregen', zegt hij. 'Mensen betalen al lang duizenden dollars voor primitieve soorten seksrobots. Vooral in Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten neemt de populariteittoe. In Duitsland is een pop te koop die net zo warm is als het menselijk lichaam. Levy: 'met koude voeten, net als een echte vrouw.'

Seks met een robot, het klinkt als een scène in een kinky sciencefiction film. Maar het onderzoek van Levy is serieus en uniek. 'Software en nieuwe technologie zullen robots menselijker maken', zegt Levy. En dat er vraag naar is, weet hij inmiddels ook. 'Niet alleen in de seksindustrie, maar ook in de ouderenzorg en in therapeutische toepassingen zoals voor mensen die schroom hebben bij seks. Zij kunnen met een robot oefenen.'

Het zal nog wel een paar jaar duren voordat er seksrobots beschikbaar zijn die in hun verschijning compleet op mensen lijken, verwacht Levy. (mvk)

Corrigeer

MEER NIEUWS