Martijn Degreve hijst clubkleuren van het Avia CT in de zegemast

Wielrennen Junioren Ronde van Vlaanderen

© © Johnny De Saedeleer

Bruggeling Martijn Degreve volgt Jef Van Meirhaeghe op als winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Degreve legde Florian Sénechal, winnaar van Parijs-Roubaix, over de knie met de hulp van ploegmakker Paco Gistelinck.

Freddy De Geest

Wie in deze editie van de Ronde van Vlaanderen niet meteen het juiste ritme vond, kon het schudden. De toppers kruisten meteen de degens. Nog voor de gevreesde passage over de kasseien van de Steenbeekdries en de beklimmingen van Taaien- en Eikenberg gooide een elftal de knuppel al in het hoenderhok. Avia stuurde Martijn Degreve, Paco Gistelinck en de Nederlander Maarten Van Trijp in de frontlinie. Joachim Vanreyten, Tom Mertens, Ruben Van Der Haeghen, Boris Vallée, Kenneth Van Rooy, de Fransman Florian Sénechal en de Nederlanders Paco Van Der Hoorn en Piotr Havik reageerden alert en meteen was de beslissende vlucht vertrokken.

'Toen Sénechal aanpikte voorin, wist ik dat deze vlucht een eind ver kon dragen', vertelde Degreve, die eerder al in Zonnebeke won en zich ook tot West-Vlaamse kampioen kroonde.

De verstandhouding was perfect voorin. Bij de eerste passage aan de finish in Herzele, er moesten nog twee plaatselijke ronden van twaalf kilometer afgewerkt worden, had de ruime kopgroep een boni van 1'20, op het verbrokkelde peloton.

In de finale bundelden Sénechal, Degreve, Gistelinck en Mertens de krachten. Het Avia Cycling Team behield een numeriek overwicht. De rest van de kopgroep werd ingelopen door het eerste deel van het peloton. De verstandhouding bij het kwartet voorin was uitstekend en dus kon er niemand nog terugkeren uit de achterstand.

Met de Franse topper Sénechal moest Degreve wel nog een stevig robbertje uitvechten voor de overwinning. 'Op de hellende Arestraat, op een paar kilometer van de streep, probeerde Sénechal nog een uitval, maar we lieten ons niet verschalken', vervolgde een dolgelukkige Degreve. Daniël Peeters, die de laatste weken de overwinningen aan elkaar rijgde, werd vijfde voor Van Rooy.

Ruben Van Der Haeghen (Wimi Games-Sint-Martinus CT), die op een zeer goede Ronde kon terugblikken, redde de Oost-Vlaamse eer met een elfde plaats, Louis Vervaeke (Onder ons Parike) miste de vroege vlucht en sleepte nog de veertiende plaats uit de brand.

Voor het Avia Cycling Team van voorzitter Patrick Joos is de overwinning in de Ronde een zoveelste uitschieter in een al zeer succesvol verlopen seizoen. Maarten Van Trijp, die ook een ruim aandeel had in het clubsucces, klokte al twintigste af.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus