Expo eert Roeselaarse brouwerstraditie

© © STEFAAN BEEL

Het roemrijke brouwersverleden van de stad Roeselare krijgt tot eind oktober een tentoonstelling in het stadsarchief.

(avr)

Vandaag blijft enkel brouwerij Rodenbach over in het Roeselaarse straatbeeld, maar dat was ooit anders. In de 19de eeuw waren er drie grote brouwerijen in de stad. In het kader van het themajaar

Roeselare aan tafel

, toont het stadsarchief het rijke brouwersverleden van de gemeente.

Daarvoor doet de expo

Proost!

een beroep op beeldmateriaal, archiefbronnen en historisch onderzoek. Naast Rodenbach, waren er in de 19de eeuw de brouwerijen Cauwe in de Leenstraat en Mahieu in de Noordstraat. Later werden niet alleen kleinere, maar ook grootse brouwerijgebouwen opgericht, zoals De Arend nabij de Kleine Bassin.

Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werden veel van die brouwerijen vernield, zonder ooit heropgestart te worden. Toch bleven een handvol brouwers de stad bevolken, zelfs tot na de Tweede Wereldoorlog. Sinds de jaren zestig is Rodenbach de enige echte brouwerij in de stad. Een opvallend verschijnsel bij verschillende Roeselaarse brouwerijen was de aanwezigheid van sterke brouwersvrouwen, zeker in de 19de eeuw. De concurrentiestrijd tussen de brouwerijen Cauwe en Rodenbach bereikte zijn hoogtepunt, wanneer weduwe Cauwe en de echtgenote van Pedro Rodenbach, de uitbaters waren.

Sterke vrouwen

Het is geen toeval dat net deze twee dames de eerste stoommachines in Roeselare plaatsten. Ook Maria Mahieu-Tack was een sterke brouwersvrouw. Zij werd al op 27-jarige leeftijd weduwe met twee kinderen en een derde op komst. Niettemin slaagde ze er met glans in om de brouwerij Mahieu draaiende te houden en het familiefortuin te vergroten.

De expo loopt tot eind oktober en is toegankelijk op maandag en woensdag, tenzij je reserveert.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio