Aantal verkeersongevallen met gewonden daalde wel

Meer doden in het verkeer ondanks daling zwarte punten

TORHOUT - Met elf dodelijke verkeersslachtoffers werd 2011 in de politiezone Kouter (Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Oudenburg en Gistel) in mineur afgesloten.

Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2010. Toen vielen er vijf doden. ‘Drie verkeersdoden vielen er te betreuren in Jabbeke', verduidelijkt woordvoerster Annemie Wittesaele van de zone Kouter.

‘In de andere zonegemeenten vielen elk twee doden. In zes gevallen was het ongeval te wijten aan een verkeerd manoeuvre of onaangepaste snelheid. Vijf van de slachtoffers verplaatsten zich met een motorfiets, drie met een fiets.'

Nochtans werd de afgelopen tien jaar het aantal zogenaamde ‘zwarte' punten in de zone herleid van achttien naar vier. ‘Als politie geven wij advies aan de gemeentes over hoe ze de zwarte punten kunnen wegwerken. Nu zijn ze volop bezig met het wegwerken van de laatste zwarte punten. In Gistel en Ichtegem bevinden zich nog twee zo'n punten. Ook in Torhout zijn er nog twee zwarte punten. (zie kaartje) Naast de zwarte punten hebben we ook de zogenaamde aandachtspunten. Dat zijn die wegen waar vaak ongevallen gebeuren, zonder dat die ongevallen altijd op dezelfde plaats gebeuren.'

Honderd rijbewijzen ingetrokken

Het aantal verkeersongevallen met lichamelijke letsels is in 2011 gedaald tegenover 2010, van 398 naar 371. Toch is dit cijfer hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Met flitspalen werden 2.716.071 snelheidscontroles uitgevoerd, goed voor ruim 5.558 overtredingen. Met de bemande camera werd 24.533 keer gecontroleerd. Daarbij werden 1.755 zware overtredingen vastgesteld. De zone Kouter voerde in 2011 ook 2.195 ademtesten uit. Daarvan resulteerde 85,3procent in een negatief resultaat. 263 bestuurders tekenden positief, wat uiteindelijk tot de intrekking leidde van honderd rijbewijzen voor de duurtijd van 15 dagen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio