Brouwerij De Ryck viert 125ste verjaardag met feestbier

© © Hendrik De Rycke

De familiebrouwerij De Ryck bestaat dit jaar 125 jaar en dat zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Momenteel wordt een jubileumbier gebrouwen dat bezoekers op monumentenzondag van 11 september in primeur mogen proeven.

(hls)

Nee, we mochten zelf nog niet ondervinden hoe lekker, hoe straf, hoe donker of hoe bleek het jubileumbier zal zijn. Die eer wordt voorbehouden aan de bezoekers van de opendeurdag zondag. 'En tot in het monumentenweekend willen we ook de naam en de speciale labeling van de flessen geheimhouden', zegt Mieke Van Melkebeke, de jonge brouwer van de vijfde generatie die momenteel samen met haar moeder An De Ryck de ambachtelijke brouwerij in Herzele runt.

We mochten al de geur van de roerkuipen opsnuiven en die was veelbelovend. 'Het feestbier wordt maar één jaar lang gebotteld en wordt geschonken in speciale glazen', klikt het.

Sinds 1886

Gustaaf De Ryck stichtte de brouwerij in 1886 in een boerderij rechtover de Herzeelse kerk. Hij leerde het brouwersvak in Bremen en noemde daarom zijn brouwerij De Gouden Arend. De brouwerij bleef al die jaren in handen van dezelfde familie.

Het populairste bier van de brouwerij is altijd de Special De Ryck gebleven, een amberkleurig gerstenat dat volgens kenners zelf bij overmatig gebruik geen hoofdpijn veroorzaakt. Het topbier van De Ryck is de Arend tripel die zilver won in de

Grote Tripelbattle

, een blindproeverij met vijf Belgische en vijf Nederlandse tripels. In die wedstrijd gaf de Arend Tripel zelfs het nakljken aan de beroemde Wetsmalle Tripel.

De Ryck opendeurt zondag vanaf 14 u. Vivace speelt muziek en er zijn proevertjes van bieren en biersnacks

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio