Alleen menstruerende vrouwen mogen naar het toilet

De Duitse warenhuisketen Lidl ging in eigen land extreem ver in de controle van werknemers. Privé-gesprekken werden opgenomen, detectives ingehuurd, zelfs het aantal toiletbezoeken werd geregistreerd.Het Duitse weekblad Stern kon de hand leggen op verslagen van de warenhuisketen waaruit blijkt hoe ver de controle ging. Buiten ieders medeweten werden camera's opgehangen, detectives moesten met bandrecorders gesprekken opnemen, telefoons werden afgetapt. Zo konden dossiers aangelegd worden over iedereen: wie heeft tatoeages, wie heeft een relatie, hoe is de financiële situatie, het werd allemaal netjes opgeslagen. Zelfs het wc-bezoek werd geregistreerd.

In een vestiging in Tsjechië was het de vrouwelijke werknemers zelfs verboden naar het toilet te gaan. Behalve als ze menstrueren. Volgens een interne nota 'moeten de vrouwen in die periode een duidelijke haarband dragen'. Daarover loopt op dit ogenblik een proces in Tsjechië.

Lidl Duitsland heeft de samenwerking met de detectives stopgezet. Op de Belgische hoofdzetel in Merelbeke wilde niemand ons te woord staan. (tv)Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees