Vrouw vergeeft echtgenoot die haar en kinderen wilde vergiftigen

Man gaat vrijuit voor moordpoging op zijn gezin

In deze woning schonk Hendrik Samyn in 2009 zijn gezin een noodlottige cocktail uit.Stefaan Beel Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - ‘We kunnen nu samen met onze kinderen dit hoofdstuk afsluiten', reageert Serley Vanhie opgelucht nadat de raadkamer in Kortrijk haar man buiten vervolging stelde voor de viervoudige moordpoging op zijn echtgenote en hun drie kinderen. ‘Een zieke man moet je niet veroordelen.'

‘Vijfentwintig jaar geleden hebben Hendrik en ik elkaar steun en trouw beloofd in goede en kwade dagen. We hebben altijd een goed huwelijk gehad en wat er twee jaar geleden gebeurde, doet daar niets van af', zegt Serley Vanhie(46) vastberaden.

Gisterochtend wachtte ze samen met haar man Hendrik Samyn(46) bang de beslissing van de raadkamer in Kortrijk af. Samyn probeerde Serley en hun drie kinderen op de nationale feestdag in 2009 in hun woning in Roeselare om het leven te brengen. Serleys moeder had haar kinderen en kleinkinderen uitgenodigd voor een etentje in een restaurant. Maar omdat hij zich niet zo goed voelde, besloot Hendrik wat vroeger naar huis terug te keren. Daar keek niemand echt van op, want iedereen wist dat Hendrik met een zware depressie kampte.

‘Verrassing'

Toen zijn vrouw, hun zoon van 23 en hun twee dochters van 20 en 14 jaar 'savonds thuiskwamen, had Samyn ‘een verrassing' klaargezet. Hij wachtte al lang om te kunnen worden opgenomen in een psychiatrische instelling en hij beweerde dat hij net bericht had gekregen dat er een plaats vrij was gekomen. Om dat te vieren, serveerde hij Serley en de drie kinderen een zelfbereide cocktail met fruitsap, grenadine en pisang. Zelf dronk hij niet mee, want hij had meer dan honderd tabletten van de tranquillizer Temesta in de drank gemengd.

Serley en de kinderen verloren het bewustzijn, maar na zowat een uur kreeg Samyn wroeging en verwittigde zelf de hulpdiensten. Na een behandeling konden de vier slachtoffers enkele dagen later het Stedelijk Ziekenhuis van Roeselare verlaten.

Twee maanden later mocht Samyn de gevangenis van Ieper verlaten, op voorwaarde dat hij zich liet opnemen in de psychiatrie. Maar de betichting van viervoudige moordpoging bleef overeind. Het openbaar ministerie wilde de man laten interneren, maar zijn familie wilde dat hij vrijuit ging.

Na een nieuw onderzoek door een college van drie psychiaters besliste de raadkamer in Kortrijk nu om Samyn niet te vervolgen. ‘Een grote opluchting voor ons allemaal want wij wilden niet dat Hendrik zou worden gestraft voor iets waar hij eigenlijk niets kon aan doen', meent Serley. ‘Wat gebeurde, is op zich wel erg, maar we hebben Hendrik nooit iets kwalijk genomen omdat hij op dat moment al lang niet meer de lieve man en toegewijde vader was zoals wij hem kenden. Door problemen op het werk was Hendrik in een zware depressie gesukkeld. Hij zat al jaren onder de medicijnen. Verkeerde medicamenten dan nog, want eigenlijk had de arts moeten weten dat ze gevaarlijk waren voor hem. De psychiaters zijn tot de conclusie gekomen dat je een zieke man niet kan veroordelen en daar zijn wij het helemaal mee eens. Hendrik was zichzelf niet toen hij ons wilde vergiftigen. Hij is nog altijd in dagbehandeling en wordt stilaan weer de man die ik vijfentwintig jaar trouw beloofde. Hendrik heeft het zélf wel nog altijd moeilijk met wat er gebeurde. Hij zal er zelf mee in het reine moeten komen, maar wij zullen hem helpen om samen dit hoofdstuk af te sluiten.'

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio