Acteur Peter Bulckaen vertelt tijdens Molenhoekfeesten

Geschiedenis Moeremaai herleeft in monologen

Geschiedenis Moeremaai herleeft in monologen

Het comité van de Molenhoekfeesten is er klaar voor, net als verteller Peter Bulckaen (midden, zittend). evr Foto: © Eric Vanthournout

WERVIK - Molenhoekbewoner Stijn Lernout bewerkte vijf historische verhalen over de 'Gheluwemolen' en de 'Moeremaai' tot evenveel monologen. Op de Molenhoekfeesten brengen vijf acteurs, waaronder Familie-acteur en Geluwenaar Peter Bulckaen, de monologen tot leven.

Tijdens het eerste weekend van juli wordt de anders bijzonder rustige, landelijke omgeving van het Congobos elk jaar overrompeld. Dan vinden de Molenhoekfeesten plaats, in en rond een tent in de Beselarestraat.

De Molenhoekfeesten onderscheiden zich van andere wijkfeesten door de ferme scheut cultuur. Dat is ook dit jaar het geval, want zaterdagavond, vanaf 19.30uur, vertellen vijf toneelspelers evenveel verhalen rond de Gheluwemolen en de Moermaai.

Opstand

Stijn Lernout, leerkracht op rust en oud-lid van het feestcomité, zocht de verhalen bij elkaar en maakte er boeiende monologen van. Het eerste verhaal is gebaseerd op Kerstiaen van Roderighe, een boek van meester Jan Verbeke. Het boek werd in 1945 uitgegeven door het Davidsfonds. 'Het is een fictief verhaal over de periode na de Guldensporenslag en draait rond de opstand van de ambachtslui en vrije boeren tegen de landadel. Kerstiaen was molenaar van de Gheluwemolen,' verduidelijkt Stijn Lernout.

Een ander verhaal gaat over de zaak Pieter de Vroe, een Geluwenaar die in de 17de eeuw door de kerkelijke rechtbank van Ieper werd veroordeeld voor toverij en ketterij, maar in beroep werd vrijgesproken door de schepenbank van Kortrijk. Voor het verhaal Portemonnee Ommegang, een andere naam voor de Molenhoekfeesten, baseerde Stijn Lernout zich op de memoires uit 1980 van buurman Jules Nuytten. In De Gilde van het Oud Vlaams Bloed gaat het over een conflict op het einde van de 19de eeuw met de pastoor van Geluwe rond de 11 julivieringen.

Vertellers

Het meest lugubere verhaal heet de Tabakssmokkelaffaire, een drievouidge roofmoord uit 1941. 'Voor dat laatste verhaal baseer ik me op het originele marktlied dat we hierover konden inkijken,' aldus Stijn Lernout. De vertellers van dienst zijn acteur Peter Bulckaen en zijn vader Karel, Rik Alliet, Yves Bondue en Katrien Vanderhaeghe.

Op vrijdag 1 juli zijn er vanaf 20.30uur optredens van onder meer Roel Vanderstukken. Zondagavond, om 20uur, treedt goochelaar Gili op. Het volledige programma van de Molenhoekfeesten op 1, 2 en 3 juli vindt u op www.molenhoekgeluwe.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio