Auteur en heemkundige liet de wereld met Käthe Kollwitz kennismaken

Koekelare krijgt flinke erfenis van Raf Seys

Koekelare krijgt flinke erfenis van Raf Seys

Burgemeester Patrick Lansens bij de woning aan de Ringlaan die de gemeente heeft geërfd.kds Foto: © Kurt Desplenter

KOEKELARE - De overleden Raf Seys (83) heeft via zijn testament de gemeente zijn woning, zijn archief, zijn kunstwerken en zijn spaarboekje nagelaten. Hij was auteur en heemkundige en zette kunstenares Käthe Kollwitz op de kaart.

De gemeente Koekelare erft de woning van Raf Seys gelegen aan de Ringlaan 1. En een resem kunstwerken waarvan enkele van prins Karel en elf etsen van Käthe Kollwitz. Ook zijn archief met zijn boeken, geschriften en een som geld van 650.000euro zitten in de erfenis vervat.

'Dat komt allemaal in handen van de gemeente Koekelare', zegt burgemeester Patrick Lansens (SP.A). 'Wel moet de gemeente daarop het gunstige tarief van 6,6 procent successierechten betalen. Daarnaast zijn ook de begrafeniskosten voor onze rekening. Hij heeft gevraagd om hem te begraven, samen met zijn vrouw, in het Noord-Franse Noordpeene.'

'De gemeente Koekelare zal zijn archief en bezienswaardigheden bewaren en tentoonstellen. De gemeente roept ook een driejaarlijkse Raf Seys-prijs in het leven voor culturele verdiensten. Hiervoor zetten we een bedrag van 50.000euro op een spaarrekening, met de intrest betalen we dan deze Raf Seys-prijs uit. We investeren ook een bedrag van 225.000euro in de het vernieuwde Käthe Kollwitz-museum. Raf Seys is toch de man die de wereld Käthe Kollwitz leerde kennen', weet Patrick Lansens.

Twee gedenkplaten

De woning wordt verkocht. 'Al het geld datrest na deafhandeling van de nalatenschap gebruiken we om vervroegd de lening af te lossen die werd aangegaan voor de bouw van de cultuurzaal De Balluchon. Het laatste luikje is het aanbrengen van twee gedenkplaten. Een in het vernieuwde Käthe Kollwitz-museum en een in De Balluchon', zegt Patrick Lansens nog.

Raf Seys wist al geruime tijd waarvoor zijn nalatenschap zou moeten worden gebruikt. In 2005 had hij zijn wensen al in een afsprakennota met de burgemeester en de secretaris vastgelegd.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio