Jelle Neveux dingt mee naar Trofee Marc Herremans

Jelle danst en tennist ondanks zijn rolstoel

Jelle danst en tennist ondanks zijn rolstoel

Jelle en zijn danspartner én mama Carine Blanpain werden vorig jaar nog Benelux-kampioen.mph Foto: © Marc Peeters

GROBBENDONK - De 13-jarige Jelle Neveux is genomineerd voor de Trofee Marc Herremans. Die wordt voor de tweede maal uitgereikt aan iemand die ondanks zijn of haar fysieke beperking voor een sportieve levensstijl kiest.

Jelle Neveux (13) begon zijn leven met een lichte achterstand. De jongen werd geboren met een open rug. Daardoor is hij verlamd aan de onderste ledematen en brengt hij zijn dagen door in een rolstoel. Hij heeft ook een ernstige vorm van scoliose (zijdelingse verkromming van de rug, nvdr).

'Toch wist ik al rond mijn achtste dat ik wou gaan sporten', vertelt Jelle. 'Dat lag niet voor de hand. Vooral door de scoliose hadden de artsen heel wat bedenkingen, maar ze zetten het licht uiteindelijk toch op groen.

Via To Walk Again, de stichting van Marc Herremans, heb ik al een hele sporten sporten kunnen uitproberen, onder andere paardrijden en paarden mennen.' Aanvankelijk probeerde Jelle even rolstoelbasketbal, maar deze contactsport was hem toch iets te ruw. 'Ik doe nu aan rolstoeltennis en rolstoeldansen, het tweede zelfs op wedstrijdniveau. Mijn passie vloeit wellicht uit mijn liefde voor muziek en dansfilms. Voorlopig is mijn mama Carine mijn danspartner. Momenteel doen we vooral stijldansen, zowel in de categorie één dansers in de rolstoel als in die met twee rolstoelers samen.'

Vijfde op World Cup

Jelle en mama Carine Blanpain werden vorig jaar in oktober nog Benelux-kampioen en ze sleepten al eens een vijfde plaats in de wacht in op deWorld Cup. 'Het dansen zit mij in het bloed en ik hoop ook nog jaren te kunnen tennissen.'

Het was zijn mama die Jelle's kandidatuur indiende voor de Trofee Marc Herremans. Op die manier kan hij zijn boodschap van hoop uitdragen: 'Ik probeer een voorbeeld te zijn voor anderen. Ik zit in een rolstoel maar in een hoekje zitten kniezen haalt niets uit. Er zijn nog zo veel dingen die je wel kan en waarvan je kan genieten. Zeker ook op sportief vlak.' In de categorie -21 jaar zijn vijf jongeren met een beperking genomineerd. Het grote publiek bepaalt wie er wint.

Om voor Jelle te stemmen surf je naar www.sporta.be en klik je door naar To Walk Again. Je vindt er ook meer info over alle kandidaten. Stemmen kan tot 12 oktober.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio