StudentenMobiliteit verhuurt zo'n 6.000 fietsen

Gele studentenfiets nu ook in basic-versie

Gele studentenfiets nu ook in basic-versie

De alom gekende gele studentenfiets (bovenaan) krijgt er een eenvoudiger broertje bij: de 'Torpedo' (onderaan).
fvv
Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - Voor de Gentse student die de gekende gele huurfiets te ingewikkeld en te duur vindt, is er vanaf nu de 'Torpedo'. Het is een eenvoudiger versie, zonder versnellingen, met een damesframe, een achteruittraprem, een grijs frame en gele velgen. Geert Neyt

Tien jaar geleden bedachten enkele ambitieuze ambtenaren in een geïnspireerd moment een project om fietsen te verhuren aan Gentse hogeschool- en universiteitsstudenten. Het idee sloeg snel aan, StudentenMobiliteit werd opgericht en tien jaar later is Gent trendsetter inzake fietsenverhuur aan studenten.

Herstelplaatsen

Er worden niet minder dan 6.000 gele fietsen verhuurd; 2.000 daarvan beschikken over een ingebouwde anti-diefstal chip. Ondertussen zijn er niet alleen herstelplaatsen waar studenten met enige hulp aan hun fiets kunnen sleutelen, maar ook een bike wash om ze te poetsen, én een mobiele dienst om pech te verhelpen. Er rijden zelfs elektrische wagentjes rond waarin gestolen en niet slotvaste fietsen worden opgeladen. StudentenMobiliteit beschikt nu ook over een toestel waarin de identiteit van een fiets kan uitgelezen worden.

Maar de echte primeur die gisteren ter gelegenheid van de tiende verjaardag van StudentenMobiliteit werd onthuld, is een nieuw model huurfiets voor de studentenmarkt: de Torpedo.

Goedkoper

'Het gaat om een degelijke fiets zonder franjes die geassembleerd wordt door vzw Ateljee', zegt coördinator Jurgen Craeye. 'Basic-fietsen worden steeds populairder en we merken dat veel studenten ook zoiets willen. Dus hebben we een fiets in elkaar geknutseld met een torpedorem, een damesframe en zonder versnellingen. Zo hopen we ook minder herstellingen te moeten uitvoeren. De fiets is ook goedkoper.'

Veel scheelt dat niet, want een gele comfortfiets tien maanden huren kost 45 euro en de Torpedo 30 euro.

'Toch hopen we om nog meer studenten te overhalen hun auto op stal te laten staan en resoluut voor de fiets te kiezen', aldus Jurgen Craeye.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio