Liedekerkenaar was internationaal bekend

Tenor Kurt Fleming (69) is niet meer

Tenor Kurt Fleming (69) is niet meer

Kurt Fleming werd net geen 70jaar. rds Foto: © Rudy De Saedeleir

LIEDEKERKE - De Vlaamse tenor Kurt Fleming is zaterdagavond overleden in het Middelheimziekenhuis in Antwerpen. Hij wordt in Liedekerke begraven op zaterdag 26maart. Rudy De Saedeleir

Kurt Fleming werd geboren in Liedekerke als Freddy Demaegd en zou uitgerekend vandaag zeventig zijn geworden. Als operazanger overspant zijn carrière meer dan dertig jaar. Met zijn unieke stem kon hij zowel opera, belcanto, operette als musicals aan. Hij was verbonden aan de Opera in Gent, Antwerpen en Brussel en trad op in zowat de hele wereld, inclusief de Scala van Milaan, de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk en Duitsland, waar hij eind jaren zeventig zelfs een tijdje heeft gewoond. Hij was echter ook een telg uit een overtuigde Vlaamse familie en bleef Vlaming in hart en ziel. Dat was ook de voornaamste reden waarom hij op radio en tv nooit 'sant in eigen land' was.

Kurt Fleming startte zijn muzikale carrière bij het label Philips als Freddy Flamengo. Onder die naam nam hij een Vlaamse en een Duitse elpee op. Hij studeerde aan de conservatoria van Brugge en Gent. Zijn internationale doorbraak volgde op de eerste prijs in de wedstrijd Internationale Zangkunst in Roubaix in 1968. De artiestennaam Kurt Fleming, die hij vanaf 1969 gebruikte, sloot beter aan bij die internationale carrière. Er volgden nog een vijftal internationale elpees voor Philips en Arcade, die het vooral in Duitsland vlot tot goud brachten. In de jaren tachtig en negentig bleef Fleming elpees en cd's opnemen, maar in Vlaanderen zelf bleef hij veelal miskend.

Beresterk

Kurt Fleming woonde van 1980 tot 2006 in Hekelgem (Affligem). De laatste vijf jaar was hij gestopt met muziek en woonde hij in Ninove, maar hij verbleef vaak bij zijn vriendin Gerda Ceulemans in Rumst. 'Hij was een beresterke man. Hij zei altijd dat hij honderd jaar ging worden', getuigt ze. 'Zijn gezondheidsproblemen begonnen plots eind januari. Hij bleek een aortabreuk te hebben in de buik, maar hij overleefde de zeer zware operatie. Daarna kreeg hij hartritmestoornissen en onderging hij drie overbruggingen. Vervolgens kreeg hij een longontsteking. Telkens spartelde hij er door, zo sterk was hij. Vorige dinsdag echter kreeg hij een infectie. De ziekenhuisbacterie is hem zaterdagavond fataal geworden, drie dagen voor hij zeventig zou worden. Kurt was altijd 'ne sloeber', maar ik zal hem hard missen. We kennen elkaar al 38jaar.'

Uitvaart

De begrafenis heeft zaterdag 26maart om 10uur plaats in de Sint-Niklaaskerk in Liedekerke. Een laatste groet brengen kan in het rouwcentrum Jan Van Droogenbroeck in de Warandestraat119.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio