Van Lasse Viren, over Hamilton en Fuentes naar Vino

Al in de jaren zestig raakte het bestaan van bloedtransfusies in de sport bekend. Toen ging het nog om bloed van de sporters zelf, dat eerder was afgetapt en even voor de wedstrijd terug in de aders van zijn eigenaar werd gepompt.Op namen was het wachten tot de jaren zeventig, toen de methode van bloeddoping met name door de Finse langeafstandslopers enorm gegeerd werd. De meest bekende naam is ongetwijfeld die van Lasse Viren, die in 1972 olympisch kampioen 5.000 en 10.000m werd dankzij bloeddoping. Hoewel hij altijd ontkende, wordt hij vandaag, wellicht onterecht, beschouwd als de eerste bloeddopingzondaar. Twaalf jaar later, na de Spelen van 1984, gaven enkele sporters de methode ruiterlijk toe.

De greep naar bloeddoping werd in de sport minder populair toen het 'praktisch makkelijkere' epo zijn intrede deed. Dat het echter ook toen zijn plaats in de sportwereld behield, bleek twee maanden geleden, toen T-Mobile-ploegleider Rolf Aldag toegaf in zijn Telekom-periode zijn toevlucht te hebben genomen tot bloeddoping, en dat van 1995 tot 2002.

Dé mijlpaal in de strijd tegen bloeddoping kwam er in 2004, toen de Amerikaan Tyler Hamilton er tijdens de Vuelta als eerste sporter op betrapt werd. Toen het uitstel van wat tijdens de Olympische Spelen een maand eerder in Athene al werd vermoed. De tijdritwinnaar ontsprong toen de dans omdat er een fout werd gemaakt bij het opslaan van zijn B-staal. De Vuelta van 2004 werd ook fataal voor de nummer twee in de eindstand, de Spanjaard Santiago Perez, die dezelfde toevlucht bleek te hebben genomen als Hamilton, zijn ploegmaat bij Phonak.

Vorig jaar ontplofte de bloeddopingbom met de Spaanse dopingzaak Opéracion Puerto, dat 58 renners linkte aan de Spaanse arts Eufemiano Fuentes, met de Italiaan Ivan Basso en de Duitser Jan Ullrich als grootste namen op de lijst. Basso bekende inmiddels zijn 'intentie' om doping te nemen, Ullrich zwijgt. Vorig maand bekende de Duitser Jörg Jaksche als eerste door Fuentes te zijn gedopeerd met bloeddoping. (dsp)

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.