Onrust bij vouwkartonbedrijf VanGenechten-Biermans

TURNHOUT - Volgens de vakbonden heerst er onrust bij vouwkartonbedrijf Van Genechten-Biermans in Turnhout. Drie directieleden stappen op.

Van Genechten Packaging is de Europese marktleider in vouwkarton. Het bedrijf heeft, verspreid over Europa, tien fabrieken en stelt in totaal 1.500 mensen tewerk. Op de hoofdvestiging Van Genechten-Biermans in Turnhout werken vierhonderd mensen, maar volgens de vakbonden heerst er onrust op de werkvloer. De oorzaak leggen ze bij het huidige beleid. ‘Vier jaar geleden hebben de eigenaars van het bedrijf de Oostenrijker Herbert Noichl aangeworven als ceo. De aanpak van Noichl is op zijn zachtst gezegd apart: wie hem niet kan volgen, vliegt aan de deur. De ceo heeft naar eigen zeggen het bedrijf efficiënter gemaakt, maar dat heeft wel zware gevolgen voor de sfeer binnen het bedrijf', zeggen Rudy Molenberghs (ABVV) en Paul Olislaegers (ACV).

Deze maand hebben de plantmanager, de personeelsdirecteur en de aankoopmanager bij Van Genechten-Biermans ontslag genomen. Molenberghs: ‘Dit is echt tekenend voor de situatie binnen het bedrijf. De laatste jaren is het personeelsverloop sterk toegenomen. In vier jaar tijd zijn er vier plantmanagers geweest. In totaal zijn tachtig werknemers hier opgestapt. Er zaten veel mensen tussen die twintig tot vijfentwintig jaar ervaring hadden.'

Gebrek aan communicatie

Ook is het personeel onzeker over de toekomst van het bedrijf. ‘De werknemers weten niet meer wat hen te wachten staat. De communicatie binnen het bedrijf is nu onbestaande, terwijl het vroeger een van de sterke punten was. We vragen meer duidelijkheid, want zo kan het niet langer', zegt Olislaegers.

Volgens John Boks, directeur van de juridische dienst bij Van Genechten-Biermans, houdt het opstappen van de drie directieleden geen verband met de situatie binnen het bedrijf. ‘Het is louter toevallig dat de drie tegelijk ontslag hebben genomen. Hun ontslag heeft niets te maken met het beleid van de ceo. Het klopt dat het bedrijf competitiever moet werken, maar de concurrentie is nu eenmaal zwaarder geworden en we kunnen niet achterblijven. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor de hele West-Europese industrie.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio