nieuw Belevingscentrum is toeristisch ankerpunt in Pajottenland

De Lambiek opent de deuren

De Lambiek opent de deuren

Het nieuwe belevingscentrum werd zaterdag geopend door minister Geert Bourgeois en burgemeester Hugo Caesaer. yds Foto: © De Saedeleer Yvan

BEERSEL - Wie meer wil weten over de lambiekbieren, die zo typisch zijn voor het Pajottenland en de Zennevallei, kan vanaf nu terecht in De Lambiek. Het beleveingscentrum opende zaterdag officieel de deuren.

In De Lambiek staat het beleven van de lambiekbieren centraal. De bezoekers worden er ondergedompeld in smaken, geuren, geluiden en de textuur van het oudste bier van het land. In een informatief gedeelte leert men via een tegelwand alles over de geschiedenis van het bier, en men maakt er ook kennis met de verschillende producten en brouwers uit de hele regio. Leuk is dat men zelfs in een grote lambiekton kan kruipen, om zo nog beter het geluid van gistende lambiek te horen en de geur ervan op te snuiven. In een aula krijgen de bezoekers een filmpje met alle wetenswaardigheden te zien. Uiteraard mag ook het luik degustatie niet ontbreken in een aangepaste ruimte met terras voor zonnige dagen. Hier kunnen ook demonstraties gebeuren.

Toeristen op pad zetten

Ook het toerismekantoor van de gemeente Beersel kreeg onderdak in dit nieuwe centrum. 'Een bezoek aan De Lambiek is een uitstekende start voor een verdere verkenningstocht in de regio, voor een bezoek aan lambiekbrouwerijen of aan andere toeristische attracties, zoals parken en kastelen, de Herisemmolen of het Hallerbos. Hier kan men toeristen op het juiste pad zetten', vertelt burgemeester Hugo Casaer (CD&V). 'De Lambiek is erop voorzien om twee autobussen met toeristen op hetzelfde moment te ontvangen. De streekgidsen kregen inmiddels een opleiding om hier groepen rond te leiden.'

De Lambiek werd ondergebracht in een voormalige Colruytwinkel, die helemaal werd aangepast. Het ontwerpbureau Bailleul tekende voor de realisatie. De Vlaamse overheid steunde het project met 670.000 euro.

'Samen met de Brabantse trekpaarden, worden de lambiekbieren een van de speerpunten van het toerisme dat we verder willen uitbouwen in de Groene Gordel', aldus ministers Geert Bourgeois. 'Dit zijn twee unieke zaken die men nergens anders in Vlaanderen terugvindt'. De minister mocht samen met vertegenwoordigers van Toerisme Vlaanderen, de gemeente Beersel en de lambiekbrouwers uit de regio het nieuwe belevingscentrum openen. Aan de ingang werd een reuzengrote geuzestoemper onthuld, als symbool voor het centrum.

'We verwachten er veel van. Als men ziet dat de jongste 'Toer de Geuze' meer dan tienduizend mensen op de been kan brengen, dan mogen we stellen dat onze lambiek toch iets betekent voor het toerisme in de streek. We hebben er een nieuwe troef bij', aldus nog burgemeester Hugo Casaer.

De Lambiek is open van woensdag tot en met zondag van 10.30uur tot 16.30 uur. Groepen kunnen er terecht op afspraak. Een toeganksticket kost 2euro, maar er zijn kortingen voor groepen, senioren en kinderen, alsook voor inwoners van Beersel.

De Lambiek bevindt zich in Gemeenveldstraat 1, Alsemberg. Meer info opwww.beersel.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio