Donoren in secundair onderwijs eerder uitzonderlijk

Looise leerlingen geven bloed op schoolbanken

Looise leerlingen geven bloed op schoolbanken

Met een medische staf zoals deze valt bloedgeven best mee.pbvm Foto: © pbvm

TESSENDERLO - De laatstejaars van de secundaire scholen van Tessenderlo gaven deze week bloed in het Technisch Heilig Hartinstituut (THHI).

De drie scholen hielden voor het eerst een bloedinzameling voor achttienplussers en personeelsleden, in samenwerking met Rode Kruis Vlaanderen en de plaatselijke RK-afdeling. 'Dit is een nieuw initiatief voor Vlaanderen', weet RK Tessenderlo-voorzitter Fons Poel. 'In hogescholen wordt wel meer bloed gegeven, in het secundair onderwijs niet. Je moet ook achttien jaar oud zijn om bloed te mogen geven.'

In het THHI geeft de plaatselijke afdeling al jaren EHBO-lessen voor de zevendejaars en nu ook AED-lessen. De leerlingen en leerkrachten verkopen in ruil Rode Kruis-stickers en treden op als vrijwilliger. Toch wilden de leerlingen meer doen. De zevendejaars deden daarom het voorstel om bloed te geven op school. 'De Bloedtransfusiedienst reageerde positief', zegt Fons Poel, 'Op voorwaarde dat we minstens 75 donoren zouden vinden. Het vergt immers een hele organisatie om een bloedafname op poten te zetten. De leerlingen kregen een brief mee en we werkten met voorinschrijvingen. In het begin hadden we maar veertig inschrijvingen. Daarop zijn de leerlingen van klas tot klas getrokken om collega's te ronselen. Toen ook de andere scholen - Pius X en het K. Atheneum - er bij betrokken werden, steeg het aantal plots tot 125. Zowat 75 procent van de bloedgevers zijn leerlingen, een kwart is leerkracht of personeelslid'

Frieten en hamburgers

De leerlingen die zich aanboden, werden eerst gescreend aan de hand van een vragenlijst. Risicopatiënten en -groepen worden geweerd. Het is de bedoeling de bloedgiften jaarlijks te organiseren, telkens in een andere school. In het THHI was er een omkaderingsprogramma met een optreden van Kato en een traktatie met frieten en hamburgers.

Jens Hoefkens zag een positieve kant aan het bloedgeven: 'Je krijgt voorrang bij opname in een ziekenhuis', zegt hij. Els was bijna flauwgevallen, maar werd gered door een glas cola haar. Dan was er nog klasgenoot Mike Knockaert, die ook bijna van zijn stokje ging. 'Ik voelde meer van de bloedafname dan ik gedacht had', geeft hij toe. Bij collega Wouter Schoofs ging het vlot. Gelukkig werden de bloedgevers bijgestaan door sexy (nep-)verpleegsters en een dito dokter uit eigen rangen. Over een ding was iedereen het eens: 'Bloedgeven kan mensenlevens redden'.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio