Met nieuwe etsen en tekeningen, speelgoedcollectie en curiosa

Mugo opent MUGOLAND

Mugo opent MUGOLAND

Mugo (rechts), met goochelaar Carmelo: 'Ik heb inderdaad een gevuld leven achter de rug.'dodi Foto: © Dominique Dierick

GENT - De Gentse kunstenaar Mugo opende in de Zebrastraat zijn 'Mugoland'. Hij toont er veertig nieuwe prenten, alsook installaties en rariteitenkabinetten die hij maakte met speelgoed en curiosa uit zijn vermaarde collectie. 'Zulke grote tentoonstelling heb ik nog nooit gehad', zegt de 58-jarige Mugo, die officieel als Hugo Moeraert door het leven gaat. Karel Van Keymeulen

Mugo bouwt al zijn hele leven aan een eigen wereld. Daarin zoekt hij geestesgenoten op uit vergane tijden, zoals Ensor, Poe of Jean Ray, raakt hij in een roes door zijn dromen en erotische fantasieën en schept hij een soort parallelle wereld.

Mugo heeft een gevuld leven achter de rug. Hij was goochelaar - 'met een pak kaarten reis je de wereld rond' - taxichauffeur en fotograaf bij de BOB (Bijzondere Opsporingsbrigade). Hij is naast romanticus, illusionist, epicurist en visser op grote snoeken ook lid van de Magician Club of London, professor in de Pomologie (leer van de boomvruchten), verzamelaar van bizarre curiosa, enzovoort.

Liefst zit hij in zijn huis tussen zijn wonderlijke verzameling te tekenen en te dromen. Zijn grafisch werk bestaat uit handgekleurde etsen en potloodtekeningen. Ze doen aan een vorige eeuw denken, maar door hun vorm leunen ze aan bij cartoons en strips. Geen wonder dat Jacques Moeraert, de onovertroffen cartoonist ZAK, zijn neef is. Mugo combineert verhaal en tekeningen en vindt inspiratie bij schrijvers als Karl May, John Flanders/Jean Ray, Jules Verne, Frederik Van Eeden en striptekenaars als Willy Vandersteen, Edgar P. Jacobs en Marc Sleen.

'Mugoland is een wandelroute die langs prenten, rariteiten- en speelgoedkabinetten leidt. Ik toon nieuw werk dat ik het voorbije jaar heb gemaakt. Omdat ik over kijkkasten beschik, kon ik installaties maken met stukken uit mijn speelgoedverzameling', vertelt Mugo.

'In mijn prenten duiken aristocratische figuren op, magistraten, advocaten, maar ook clowns. Nieuw is dat zij figureren in een Vlaams landschap. Ik ben beïnvloed door de film The Go-Between, een subtiele film van Joseph Losey en Harold Pinter. Ik zag die film na dertig jaar opnieuw en die prachtige Engelse landschappen betoverden me. Ik ben soms tuinman in een prachtig oud sashuis in Herdersem aan de Dender. Daar trof ik een gelijkaardig landschap aan als in The Go-Between. Die magische plek werd een bron en voedingsbodem voor mijn werk.'

Van Vera Vermeersch is een wandtapijt te zien dat ze onlangs maakte naar een Mugo-tekening.

Mugoland, Stichting Liedts-Meesen, Zebrastraat 32/001 in Gent, tot 31 juli, van woensdag tot zondag van 14 tot 18 uur. Toegang: 2,5 euro. Boek 'Delenda est Belladonna': 25 euro. Surf voor een verslag van de opening naar www.gentenaar.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio