Officieuze wereldranglijst bekijkt wielerseizoen door andere bril

Gilbert straffer dan Boonen

Philippe Gilbert won afgelopen zondag Parijs-Tours.
photo news
Foto: © Franck Faugere

Nummer één van de wereld. In tennis is het een enorme eer, in het peloton maalt niemand erom. Nochtans bestaat er wel degelijk een wereldranglijst, ook al is ze officieus en werd ze vooral gemaakt voor de wielergokkers.Stel. Je bent al jaren in de ban van de koers en je speelt ook graag eens ploegleider. Via een gokspelletje op internet kruip je elke zondag achter het stuur van je virtuele volgauto, en moedig je je renners aan met een pint in de hand en een hond onder de voeten. You win some, you lose some, en koers kijken wordt zoveel plezanter. Tot ze op een bureautje in Zwitserland plots beslissen om de hele sport op zijn kop te zetten. Weg met het virtuele geld, weg met het spelplezier.

Dat is wat ze meemaakten bij Gigabike, een Belgisch internetspel waarbij eeuwige roem en een wisselbeker op het spel staat. Tot 2005 rekenden ze daar op de officiële UCI-wereldranglijst om de waarde van elke coureur te bepalen (net zoals bij MegaBike van Het Nieuwsblad, red.). Toen drie jaar geleden de ProTour werd ingevoerd, verdween die basis echter. De nieuwe ProTour-ranking - die kleinere wedstrijden niet meerekent - was waardeloos voor de gokkers.

Bij Gigabike vonden ze er niks beters op dan gewoon door te gaan met het oude systeem. Ze doopten het CQ-ranking, naar 'Cycling Quotient': een officieuze wereldranglijst die op elk moment de waardeverhoudingen in het peloton weerspiegelt. De CQ-ranking is eigenlijk de tegenhanger van de ATP-ranglijst in het tennis; de punten van een bepaalde wedstrijd blijven geldig tot de volgende editie gereden is. De resultaten zijn even verrassend als interessant.

El Imbatido

De conclusie voor 2008 is duidelijk: Alejandro Valverde is de Rafael Nadal van het peloton. De Spaanse kampioen vergaarde 2615 punten, en troeft daarmee zijn landgenoot Alberto Contador (2520) af. Zaterdag staat nog wel de Ronde van Lombardije op het programma, maar daar heeft Valverde geen punten te verdedigen en komt zijn leiderspositie niet in gevaar. El Imbatido - de Onoverwinnelijke - sprokkelde dit jaar zowat overal punten: van Luik-Bastenaken-Luik tot de Clasica San Sebastian, van de Ronde van Murcia tot de Tour. Nadat hij vorig jaar derde eindigde na Evans en Di Luca, prijkt hij nu terecht op het hoogste schavot.

Valverde heeft zijn eerste plaats niet alleen te danken aan enkele mooie zeges, maar vooral ook aan een regelmatig seizoen op een hoog niveau. Eén keer pieken is niet voldoende voor een uitzonderlijk CQ. Kijk maar naar Carlos Sastre - toch de winnaar van de Ronde van Frankrijk - die pas twaalfde eindigt. Of naar Andy Schleck, indrukwekkend in de Tour en Peking maar uiteindelijk slechts 57ste in de stand.

Hetzelfde verhaal bij onze landgenoten, die trouwens met 4 vertegenwoordigers in de top-20 even goed doen als Spanje en Italië. Beste Belg is niet zegekoning Tom Boonen (10de) maar wél Philippe Gilbert (8ste). Phille behaalde zeges en ereplaatsen van januari tot oktober, en sprong met zijn zege in Parijs-Tours in extremis nog over Tornado Tom.

Conclusie: over heel het seizoen bekeken, was Gilbert straffer dan Boonen. De vraag is of ze daar in Balen zoveel om geven. Tenslotte: een officiële wereldranglijst bestaat gewoon niet.

www.cqranking.com

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.