Luna Festa palmt stranden rond openluchtzwembad in

Halve Maan krijgt eigen muziekfestival

Halve Maan krijgt eigen muziekfestival

Foto: © Inge Bosschaerts

DIEST - Op de stranden van provinciedomein Halve Maan in Diest wordt deze zomer met Luna Festa voor het eerst een muziekfestival georganiseerd. De organisatie zet tijdens de eerste editie zwaar in op veiligheid en werkt met bewakingscamera's en redders.

De stranden rond het openluchtzwembad van provinciedomein Halve Maan in Diest worden dit jaar voor het eerst ingepalmd door bonkende beats. De vzw D'Event organiseert er op 17september Luna Festa: het allereerste festival in de Halve Maan én het allereerste elektronische muziekfestival van Vlaams-Brabant.

Luna Festa moet het kleinere broertje worden van onder meer Tommorowland en Laundry Day. 'We pakken in Diest uit met het kruim van de Belgische dj-wereld en met enkele internationale sterren', zeggen Sven Wallaert (29) en Tim Jacquemyn (29) van D'Event. 'De eerste editie telt drie podia, verspreid over het hele domein. Het hoofdpodium bevindt zich aan het openluchtzwembad, de drum 'n bass-liefhebbers kunnen terecht onder de piramide naast het strand en hardstyle-fanaten vinden hun gading op de met bomen omringde groene heuvel ernaast.'

Het provinciedomein maakte zich al een tijdje zorgen om het feit dat het vooral teerde op haar openluchtzwembad. Niet geheel onterecht, want het is het grootste van de Benelux. Maar toch wilden ze aan de Omer Vanaudenhovelaan hun bezoekers meer bieden dan alleen maar een strand. In Diest keken ze dan ook met grote ogen naar de successen van evenementen op andere, soortgelijke domeinen. Gedeputeerde voor provinciedomeinen Walter Zelderloo liet zich amper een jaar geleden nog ontvallen dat hij nog in 2010 een mini-versie van het openluchttheaterfestival Leuven in Scène naar de Halve Maan wilde halen. Die mini-versie is er nooit gekomen, maar nu hebben ze in Diest met Luna Festa toch een eigen festival te pakken.

Eentje met ambitie, bovendien. 'Luna Festa heeft het potentieel om uit te groeien tot een waardige medespeler in het Belgische festivalgebeuren', zeggen Sven en Tim. De organisatoren laten tijdens deze eerste editie dan ook niets aan het toeval over en zetten zwaar in op veiligheid, zeker met de recente problemen op andere provinciedomeinen in het achterhoofd.

'We hebben samen met politie, brandweer, stad en provincie een veiligheidsplan opgesteld', klinkt het. 'Een team van stewards en een professionele bewakingsfirma zal instaan voor de veiligheid. Ook de lokale politie patrouilleert intensief. Daarnaast mogen we gebruik maken van de bewakingscamera's van de Halve Maan en krijgen we nog bijkomende camera's van de politie.' Organisator D'Event is een overkoepelende vzw van verschillende bestaande jeugdverenigingen uit de omgeving van Diest die de handen in mekaar hebben geslagen om Luna Festa uit de grond te stampen. (IBO)

De eerste vijf lezers die een mailtje sturen naar wedstrijd@lunafesta.be met de vermelding 'Tickets Het Nieuwsblad' krijgen een duoticket toegestuurd voor Luna Festa.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio