Onze ‘creatieve economie' stelt meer dan 6.000mensen tewerk

‘Gent leeft stuk boven zijn stand'

Het Gentse bedrijf In The Pocket wordt genoemd als één van de 512 creatieve bedrijven in Gent. Foto: © fvv

GENT - Stad Gent behaalt 64,41procent op de ‘Creative City Index', die de creatieve hartslag van een stad weergeeft. Het is de hoogste score van alle tot nog toe geanalyseerde steden. Stedenconsulent Charles Landry noemt Gent ‘a pocket sized metropolis'. Of: een zeldzame combinatie van de intimiteit van een kleine stad met het imago van een metropool.

Stad Gent liet in 2011 twee studies uitvoeren: een meting van de creatieve hartslag van Gent door de internationaal befaamde stedenconsulent Charles Landry en een studie rond creatieve economie in de stad. Landry, een Brit met een radde tong, legde aan 420 Gentenaars een vragenlijst voor en had lange gesprekken met 80 getuigen, van senioren tot jeugdige nerds. Hij peilde naar tien aspecten, zoals politiek, ondernemerschap, onderzoek en innovatie, ruimte en inrichting van de ruimte.

Gent klopt steden als Bilbao (61 procent), Freibrug (61 procent), Canberra (54,1 procent), Oulu (51,7 procent) en Perth (47,6 procent). De ligging van Gent, niet ver van Brussel (met een luchthaven), bij wegenknooppunten en een haven is een troef. ‘Gent gedraagt zich zoals een stad van 500.000 inwoners, met al die grote projecten zoals de Oude Dokken, The Loop, het Sint-Pietersstation', zegt Landry.

Hij wijst erop dat Gent op een kritiek punt zit. ‘Gent heeft de fysieke ruimte niet om te blijven groeien en de grond wordt almaar duurder. Hoe blijft het betaalbaar en hoe creëert Gent nieuwe ruimte voor creatieve ontwikkelingen, is de vraag.'

Leiders

Landry zegt dat Gent meer de kennis van bestaande bedrijven en de universiteit moet inzetten, meer wetenschap met cultuur moet verbinden en creatieve ecologie moet ondersteunen. ‘Gent moet een van de leiders worden in de open, doelgerichte, groene industriële revolutie', klinkt het.

Niet minder dan 512 creatieve bedrijven telt Gent. Samen zijn ze goed voor meer dan 6.000 banen. In the Pocket is een voorbeeld van een van die creatieve bedrijfjes. Het werd in 2010 opgericht door Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere en Jeroen Lemaire. Twee van hen komen van Netlog. Het Gentse bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling van mobiele applicaties, mobiele websites en daarbijbehorende diensten. Het maakte de applicaties voor Dagelijkse Kost van Jeroen Meeus en voor websites van de VRT. Onder de klanten ook nog M&M's, Q-Music, Samsonite, VTM, Studio Brussel (Music For Life) en Peak Performance. Het opende ook een kantoor in Londen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio