Nieuwe kriekenoogst aangekomen bij Belle Vue

Kriek blijft meest populaire lambiekbier

Kriek blijft meest populaire lambiekbier

Fouad Kroushi (rechts) is er bij wanneer de krieken in de lambiek worden gestort. idh Foto: © Ingrid Depraetere

SINT-PIETERS-LEEUW - Bij brouwerij Belle Vue aan de Bergense- steenweg in Sint- Pieters-Leeuw was het gisteren alle hens aan dek. De nieuwe kriekenoogst werd geleverd. Het storten van de verse krieken in honderden liters lambiek kon beginnen.

'Over zes maanden drinken mensen dit als kriekbier', toont Fouad Kroushi, al 25jaar de kriekspecialist bij Belle Vue. 'Vandaag leggen we hiervan de basis. Tientallen tonnen verse noorderkrieken komen deze week aan uit de streek van Tienen. De krieken werden geplukt met een speciaal schudsysteem aan de boom, zodat er geen blaadjes en steeltjes met de krieken meekomen. De pitten laten we er wel in voor het aroma. De pitten worden er nadien uitgefilterd.'

'In de brouwerij worden de krieken vat per vat in de lambiek gekapt die hier al een paar maanden ligt te gisten. Per ton van 600liter gebruiken we 80kilogram krieken', legt Fouad uit.

'Daarna wordt de ton opnieuw afgesloten, zodat de krieken op hun beurt kunnen gisten in de lambiek. Dit proces neemt zes maanden in beslag. Daarna mengen we verschillende vaten tot we de gewenste smaak bekomen. Uiteraard smaakt elk vat anders, maar ik heb door de jaren ervaring het prototype in mijn hoofd over hoe de kriek Belle Vue moet smaken.'

Smaken verzoeten

'Tussen het plukken van de krieken en ze verwerken in de lambiek zitten amper twaalf uren. We willen vermijden dat de krieken beginnen te gisten voor ze in de lambiek liggen. Vandaar dat het hier eind juli telkens alle hens aan dek is als de kriekenoogst binnenkomt', zegt Fouad.

Belle Vue maakt twee soorten kriek: de Kriek Classic waar minder suiker aan wordt toegevoegd en de Kriek Extra die zoeter is. 'De smaken van de consument verzoeten. Uiteraard houden we daar als groot bedrijf rekening mee. Al is de techniek die wij gebruiken vergelijkbaar met die van de artisanale brouwerijen uit de streek. We laten de natuur zijn werk doen. Alleen het volume verschilt en misschien ook de machines die wij voor een aantal handelingen gebruiken.'

Belle Vue maakt in Sint-Pieters-Leeuw jaarlijks 100.000 hectoliter lambiekbieren. 'Zeventig procent van deze bieren is kriek. Het blijft veruit het populairste van de lambiekbieren. Het verbruik van de geuze blijft dalen. Daarnaast maken we hier ook framboise en framboise extra', zegt Bart Simonet, verantwoordelijke van de brouwerij.

Fouad Kroushi is in zijn nopjes. 'Je kan al horen als de kriekenlambiek in je glas loopt of hij goed is of niet', glimlacht hij. 'Om de kriek op de juiste manier samen te stellen, daar heb je in de eerste plaats goede smaakpapillen voor nodig. Ik heb ook zeer veel geleerd van oudere collega's. Lambiekbier brouwen is echt wel een vak op zich.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio