Insecten moeten bewoners dichter bij natuur brengen

200.000 bijen op dak gemeentehuis Molenbeek

200.000 bijen op dak gemeentehuis Molenbeek

Foto: © dbb

SINT-JANS-MOLENBEEK - Op het dak van het gemeentehuis van Molenbeek staan sinds gisteren korven met plaats voor 200.000 bijen. In juni krijgen de buurtbewoners hun honing cadeau, als ze goed voor de bloemen zorgen. Tegelijk worden er 350 bomen geplant.

De bewoners van Molenbeek komen te weinig in aanraking met de natuur, vindt de schepen van Leefmilieu Jan Gypers (Open VLD). Daarom huldigde hij vier bijenkorven in op het dak van het gemeentehuis. Voorlopig zijn er nog maar zo'n 30.000 insecten in aanwezig, maar dat aantal zal snel oplopen. In totaal is er plek voor 200.000 bijen.

Honing

'In een straal van één kilometer rond het gemeentehuis, worden nu 350 bomen en duizenden bloemen geplant. Verenigingen, scholen en vrijwilligers hebben zich geëngageerd om de planten te onderhouden. In plaats daarvoor krijgen ze op 21juni een potje honing van onze eigen bijen', vertelt Gypers.

Die bomen zijn overigens allemaal inheems. Het gaat om lijsterbessen, eiken, esdoorns en haagbeuken, vier soorten waar de zwart-gele insecten erg van houden.

'Aanvankelijk waren de mensen in de buurt wat bang. Maar deze bijen zullen niemand aanvallen. Ze zijn van de Buckfastsoort, die voelen zich pas bedreigd als je op minder dan een meter van hun korf komt', aldus Gypers.

'Bovendien vallen bijen nooit mensen lastig', weet imker Boris Moureau. 'Bijen willen stuifmeel en niets anders. Met wespen is dat anders. Die hebben vlees nodig voor hun larven. Zij zijn de echte lastigaards op barbecues.'

Groen gebied

Overigens is Molenbeek minder stedelijk dan het lijkt: naar schatting tien procent van de oppervlakte is groen gebied. Op 21juni weten we welke honing dat oplevert. Want elke honing is verschillend, legt imker Moureau uit.

'We hebben ook al eens korven aan de Anspachlaan geplaatst, in het centrum van Brussel. Dat gaf een opvallende agrumsmaak, een beetje zuur. Er wonen daar namelijk veel Arabieren die citroen- en appelsienplanten op hun balkon staan hebben. Ik ben benieuwd hoe de Molenbeekse honing zal smaken.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio