Haspengouw krijgt 780.000 euro voor erfgoed en toerisme

Wandelaars worden in de watten gelegd

Wandelaars worden in de watten gelegd

Het Regionaal Landschap Haspengouw zet al ambassadeurs in om te waken over de kwaliteit van de wandelgebieden. vrs Foto: © vrs

HOESELT/HEERS/GINGELOM/SINT-TRUIDEN/BORGLOON - Leader Haspengouw neemt voor 777.326euro aan maatregelen in Haspengouw. De helft van het geld is bestemd voor projecten voor wandelaars.

De grootse investering van het Vlaams-Europees verbindingsagentschap gaat naar de wandelaars. Voor hen wordt 329.000euro uitgetrokken. Nieuwe producten zoals meerdaagse arrangementen en 'kinderstapkaarten' moeten wandelaars naar de streek blijven lokken. Het volledige project kost 505.520euro.

'De verschillende partners zullen ook nagaan welke trajecten het populairst zijn en wat de beweegredenen van de wandelaars zijn', zegt gedeputeerde Mark Vandeput. 'Op die manier wordt wandelen als duurzaam streekproduct verder geïntegreerd in het toeristische aanbod van Haspengouw.'

183.300euro gaat naar De kluis van Vrijhern in Hoeselt, een druk bezocht bedevaartsoord. Daar worden een bezoekerscentrum en een kleine kinderboerderij ingericht, om de typische kluizenaarsbeleving weer tot leven te brengen. Het hele project kost 282.000euro.

Bomen

De vzwKasteel Mariagaarde Hoepertingen mag de kas stijven met 64.675euro. Het verbinden van natuur met cultuur is het speerpunt van dit project op de kasteelsite. 'Het kasteelpark wordt heraangelegd. Natuur en cultuur worden zo verbonden', aldus Vandeput. Het hele project kost 99.500euro.

Verspreid in Haspengouw en Voeren komen tal van kleine cultuurhistorische elementen voor, zoals bijvoorbeeld markante bomen die dienst deden als gerechtsboom of grensboom. 'Die elementen vormen een onderdeel van de identiteit van de streek', aldus Vandeput. Voor die elementen wordt 70.785euro uitgetrokken (op een totaalkost van 108.900euro). Zo worden onder meer de smeedijzeren weidehekken aan de ingang van vroegere hoogstamboomgaarden onder handen genomen.

Burchten

Een cofinanciering van zo'n 130.000euro moet zowel het Gallo-Romeinse verleden, de vele kastelen, het religieuze erfgoed als het mergellandschap toegankelijker maken. De verschillende grafheuvels of tumuli in Gingelom worden in hun volle glorie hersteld. De kerk van Veulen (Heers) krijgt glazen wanden opdat bezoekers het unieke houten plafond kunnen bewonderen.

Aan de burchtruïne Jonckholt in Bilzen komen er infozuilen aan de aarden omwalling en er wordt een plankenpad aangelegd zodat toeristen een uitzicht krijgen op de burcht.

Op de burchtsite van Brustem wordt geïnvesteerd in 'tijdsvensters'. Die moeten een beeld geven van wat de site ooit is geweest. De vier projecten kosten samen zo'n 200.000euro.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio