België heeft weer een stoomtrein

Foto: © van Steensel

Na een zware rit van 2.000 km vanuit Roemenië denderde een historische stoomlocomotief gisteravond het station van Schaarbeek binnen. De vzw Toerisme en Spoorpatrimonium wil het tuig gebruiken voor toeristische ritjes op het Belgische spoornet.

Stef Telen

Voor Henk De Jonghe, een informaticus uit Oudenaarde en vrijwilliger bij de vzw Toerisme en Spoorpatrimonium (TSP), was de feestelijke intrede van de stoomlocomotief het sluitstuk van een beproeving. ,,In 2001 hebben we de locomotief, die van Duitse makelij is, in Roemenië aangekocht. Na een jarenlange restauratie in Roemenië hebben we enkele weken geleden officieel de toelating gekregen om onze trein te gaan ophalen.''

Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. ,,Bij iedere grensovergang werden we opgehouden, omdat het in orde brengen van de nodige papieren erg lang duurde. Tussen Tsjechië en Duitsland hebben we maar liefst drie dagen moeten wachten. Bovendien moesten we de locomotief na iedere 150 kilometer smeren'', zegt Henk De Jonghe.

Rit van 2.100 km

De P8 overbrugde de rit van 2.100 kilometer niet op eigen kracht - dat zou te veel aan kolen en water hebben gekost. Verschillende diesellocomotieven sleurden het gevaarte naar de eindmeet in Schaarbeek. Volgens De Jonghe is het de bedoeling dat de Duitse trein, die gebouwd werd in 1926, zich binnenkort zelf puffend en zuchtend over het Belgische spoorwegnet voortbeweegt. ,,De locomotief beantwoordt nu al aan alle technische vereisten van de NMBS. In onze werkplaatsen in Schaarbeek worden de laatste mankementen in orde gebracht. Ik maak me sterk dat de P8 over een goede maand opnieuw over de sporen dendert'', zegt hij.

In zekere zin is de locomotief sinds gisteren opnieuw thuis in België. ,,Na de Eerste Wereldoorlog hebben de geallieerden Duitsland verplicht om ieder land dat ze tijdens de oorlog bezetten, een aantal locomotieven te schenken. Omdat de NMBS geen interesse heeft in het historische treinpatrimonium, zijn onze P8's in de loop der jaren allemaal tot schroot herleid. Al jaren restaureert TSP op eigen kosten treinen en locomotieven. Op dit moment hebben we er ongeveer honderd. Liefhebbers zijn welkom in ons spoorwegmuseum in Saint-Ghislain of op onze eigen spoorlijn in Ciney.''

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees