Geld voor fietspaden niet gebruikt

Geld voor fietspaden niet gebruikt
Amper de helft van het geld dat de Vlaamse overheid uittrekt voor meer en betere fietspaden, wordt ook echt gebruikt. Wat er met de overschot gebeurt, is onduidelijk. Nochtans blijven de meldingen van slechte fietspaden binnenstromen.

'Er wordt te weinig geïnvesteerd in fietspaden', zegt Patrick D'haese, voorzitter van de Fietsersbond. 'Er komen te weinig aanvragen van gemeenten binnen en er is te veel administratieve rompslomp. Het gebrek aan aanvragen komt niet omdat alles in orde is. Het gaat slecht met fietspaden in Vlaanderen.'

Het zijn de gemeenten die het grootste deel van de fietspaden aanleggen op gewestwegen. Zulke projecten kunnen ze indienen bij de Vlaamse overheid. Die legt daarom zelf minder fietspaden aan. Maar de gemeenten compenseren dat niet.

In 2001 besliste Steve Stevaert om meer geld te geven aan fietspaden. De overheid investeerde toen maar liefst 73 miljoen euro. Sinds dat jaar heeft de Vlaamse overheid altijd maar minder geld uitgegeven aan eigen fietspaden. In 2002 was dat nog 41 miljoen euro, in 2007 zakte dat tot 32 miljoen euro. De bedoeling was dat gemeenten zelf projecten zouden indienen om fietspaden aan te leggen, maar dat gebeurde te weinig.

En dan is er nog het Fietsfonds, sinds 2006 goed voor 10 miljoen euro op jaarbasis. In 2007 werd er amper 0,8 miljoen euro van gebruikt.

Geld is dus niet het probleem, wel de rompslomp. Het duurt al gauw zes jaar voor een fietspad er effectief ligt. Dat komt omdat de wegenwerken met riolering en elektriciteitskabels op elkaar moeten worden afgestemd. Het grote probleem zijn de onteigeningen.

Intussen blijkt uit cijfers van het meldpunt Fietspaden dat er nog wel degelijk werk voor de boeg is. Fietsers klagen vooral over putten en scheuren in de weg. 'In het zuiden van Oost-Vlaanderen zijn er nauwelijks meldingen, maar daar zijn ook bijna geen fietspaden', zegt Patrick D'haese. 'Het wordt dringend tijd dat de ministers duidelijkheid scheppen in hun cijfers en hun beleid grondig wijzigen.' (kba)

Red het Fietspad met het Nieuwsblad en surf naar www.nieuwsblad.be/fietspad Vanaf volgende week in onze krant: het Fietspadenrapport

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees