Veeartsen in spe zochten origineel cadeau voor huwelijk Boudewijn en Fabiola in 1960

Studenten bekennen na 51 jaar diefstal Manneken Pis

Studenten bekennen na 51 jaar diefstal Manneken Pis

Foto: © Vuylsteke Eddy

GERAARDSBERGEN - In 1960 werd het Geraardsbergse Manneken Pis van zijn sokkel gelicht. De daders waren studenten van de Gentse Veeartsenijschool. Nu pas hebben ze hun 'wandaad' bekend. Jan Lion

Net als eerder dit jaar, werd Manneken Pis ook in 1960 ontvoerd door enkele grappenmakers. Tot nu was het een goed bewaard geheim wie er indertijd achter deze roof zat. Het schuldgevoel bleef al die jaren echter knagen aan het geweten van de daders. Zaterdag hebben ze dan ook, na al die jaren, volledige bekentenissen afgelegd onder het alziend oog van het Manneken.

'We studeerden in Gent aan de Veearstenijschool. Toen bekend raakte dat Boudewijn en Fabiola zouden huwen kwamen we op het lumineuze idee om het koppel een origineel huwelijksgeschenk te bezorgen. Dat zou het beeld van Manneken Pis worden', zegt Sim Van Caenegem, een van breinen achter de ontvoering.De vijf studenten hadden de stunt niet echt goed voorbereid. Ze kwamen 'snachts naar de Markt en botsten er bijna op een agent. Toen ze met veel omhaal het beeldje wilden losvijzen, bleek dat het Manneken los op zijn sokkel stond.

In vliegende vaart ging het dan met het ventje naar Gent. Maar al snel bleek dat het niet eenvoudig zou worden om het ontvoerde Manneken aan het koningskoppel te bezorgen. De studenten brachten het beeldje dan maar met hangende pootjes terug naar Geraardsbergen. Een boze burgemeester Philemon Vanderputten gunde de daders zelfs geen blijde intrede.

Dat was zaterdag wel anders. De toenmalige ontvoerders kregen immers gratie voor de ontvoering van 1960. Ze schonken ook nog een studentenpet en -sjerp aan Manneken Pis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio