fotograaf Tom D'haenens fotografeerde Marlboro-landschappen en opgespoten eilanden en komt thuis met Gent So much city

'Dit is geen boek over de Graslei'

'Dit is geen boek over de Graslei'
GENT - Een boek om van achterover te vallen. Dat is onze eerste indruk na het bekijken, betasten en doorbladeren van 'Gent So much city', het zogenaamde salontafelboek dat de Gentse fotograaf Tom D'haenens samen met Kurt Burgelman maakte. Minister-president Kris Peeters kwam het gisterenavond in de Vlaamse Opera voorstellen.

Tom D'haenens leverde, samen met Biezebaaze-zanger Kurt Burgelman, die voor de teksten zorgde, een kanjer van meer dan tweehonderd pagina's af. Groot formaat, op stevig glanzend papier. Een boek over Gent. Het zoveelste, zou men kunnen zeggen, maar wie het boek ook nog maar vijf minuten bekijkt en doorbladert, moet zijn mening herzien. Dit boek is anders dan de andere.

Tom D'haenens is een fotograaf die na zijn studies aan de kunstacademie van Gent ging studeren in Baltimore. Hij reisde daarna de wereld rond, maakte boeken over opgespoten eilanden, maakte de foto's van de Marlborocowboy-landschappen en maakte een succesboek over de Antwerpse haven en Brussels Airport.

Nu komt Tom D'haenens, een geboren en getogen Gentenaar uit de Keizer Karelstraat, met het boek Gent So much city, weer een beetje thuis.

Eén vraag dringt zich op: hoe groot is de uitdaging en de druk voor een fotograaf om die drie beroemde torens van Gent, die al duizenden keren gefotografeerd zijn, dan toch weer anders in beeld te brengen? Want negeren ku je ze niet.

Tom D'haenens: 'Ik ben blij met die vraag. Want het boek is inderdaad veel meer dan een boek over de drie torens en de Graslei. Ik toon in het boek inderdaad de toeristische troeven van Gent, maar ik toon ook wat er achter de schermen van al die leefwerelden in Gent leeft. Ik heb weken bij de brandweer geslapen, ging op stap met de politie, logeerde in het UZ en ging in de coulissen van de Minard en andere schouwburgen. Om AA Gent niet te vergeten. Ik probeer de dingen te tonen die de mensen normaal niet zien.'

Gent So much city is meer dan alleen een fotoboek. Voor de teksten werkte D'haenens samen met Kurt Burgelman. 'Kurt belde mij nadat hij door iemand getipt was dat ik met een boek over Gent bezig was. Hij vertelde me dat hij heel erg graag de teksten voor het boek wou schrijven. Ik reageerde eerst verbaasd en stelde hem zelf een vraag: jij bent toch een zanger die liedjes maakt? Ik daagde hem uit twee pagina's te schrijven. Toen ik die kreeg, zijn we samen in zee gegaan. Het klikte heel goed.'

'Gent So much' city kost 55 euro. Is uitgegeven bij View&Vision en verkrijgbaar in de Standaard Boekhandel. Een eerste oplage van 3.000 exemplaren is bijna uitverkocht. Er is nu een tweede druk van evenveel exemplaren in de maak.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio