Grotere sluis aan Blauwe Kei

LOMMEL - Aan de Blauwe Kei zal een nieuw sluizencomplex gebouwd worden. Binnenkort zal overgegaan worden tot de opstart van een project MER.

Dat blijkt uit vraag van volksvertegenwoordiger Griet Smaers (CD&V) aan minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). Het huidige sluizencomplex is sterk verouderd en er kunnen nu enkel schepen met een maximum van zeshonderd ton door. Het stadsbestuur van Lommel is ook al langer vragende partij om de flessenhals aan het kanaal Bocholt-Herentals ter hoogte van de Blauwe Kei op te lossen. Zeker met de opening van het industrieterrein Kristalpark III zijn meer mogelijkheden om via het water te vervoeren belangrijk. Ook De Scheepvaart werkt op verschillende plaatsen aan het verhogen van de vervoerscapaciteit op de kanalen. Zo werden op de Zuid-Willemsvaart onder andere al nieuwe bruggen gebouwd.

Samen met de gemeenten Lommel en Mol werd een studie uitgevoerd naar het nieuwe sluizencomplex. Er werden vier alternatieven onderzocht, waarvan een economisch niet haalbaar was. Ook een ander voorstel werd geschrapt. Een variant met meer natuurvoorziening werd bestudeerd. In het project MER zullen de overgebleven varianten opgenomen worden. De drie sluizen vervangen zal vier jaar in beslag nemen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio