Massale geboorte is primeur voor Vlaanderen

100.000 snoekbaarsjes verrassen onderzoekers

100.000 snoekbaarsjes verrassen onderzoekers

De 100.000 snoekbaarsjes zijn zo minuscuul dat ze in een relatief klein bassin passen.sbr Foto: © STEFAAN BEEL

ROESELARE - De onderzoekers van Inagro, die nieuwe methodes zoeken om vissen te kweken, zijn er in Beitem in geslaagd om snoekbaarzen zich te laten voortplanten in gevangenschap. Goed voor 100.000 babyvisjes en een Vlaamse primeur. Gek genoeg kwam de geboorte onverwacht.

In een niet eens zo groot bassin in Beitem zweven 100.000 snoekbaarsjes, amper 3mm groot zijn ze. Eigenlijk zijn het nog eitjes. De onderzoekers van Inagro zijn verrast, want eigenlijk hadden ze hun eerste babyborrel pas veel later verwacht.

'De snoekbaarzen waarmee we kweken, zijn nog maar twee jaar oud. Voor een snoekbaars in gevangenschap is dat bijzonder jong om zich al voort te planten. Vandaar dat de geboortes onverwacht waren. Het was ons doel, maar we vreesden dat we nog een jaartje zouden mogen wachten', vertelt Stefaan Teerlinck, verantwoordelijke van het project.

Afhankelijk van buitenland

Inagro doet er alles aan om de oudere snoekbaarzen in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden te laten leven. Dat is ideaal om hen te stimuleren zich voort te planten.

De oudere snoekbaarzen werden aangekocht in Nederland. Om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van de buitenlandse leveranciers, is het belangrijk om zelf de nodige kennis op te doen. Het uiteindelijke doel is leren hoe zoetwatervissen te kweken, kennis die ondernemers daarna kunnen gebruiken. Inagro is opgericht om kwekers en ondernemers te adviseren.

Twee keer vader

De rit is echter nog niet gereden. Na de geboorte, volgt de zware taak van het ouderschap.

Zoveel mogelijk van de babyvisjes moeten volwassen dieren worden. 'Nu we geleerd hebben hoe snoekbaarzen zich voortplanten, moeten we er in slagen om de eitjes te laten uitkomen en de vissen groot te brengen. Dat is eigenlijk nog het moeilijkste deel', besluit Teerlinck, die dezer dagen volop van het babygeluk proeft. Naast de geboorte van de babysnoekbaarzen werd Teerlinck onlangs zelf vader.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio