Pijnpatiënt niet naar cel voor cannabisteelt

SINT-NIKLAAS - Filip V. (47) uit Sint-Niklaas, die betrapt werd op het gebruik van cannabis en het telen van 20 hennepplantjes om zijn helse pijnen te stillen, krijgt geen straf.

Hij is door de rechtbank van Dendermonde voor beide drugsmisdrijven wel schuldig verklaard.

Eind mei 2010 ontdekte de politie de cannabisteelt bij hem thuis. Ze namen toen oogstbare plantjes in beslag en pas geplante stekjes.

Het onderzoek bracht aan het licht dat hij al minstens een jaar hennep teelde.

Filip V. gaf dat ook toe. ‘Ik gebruik die cannabis zelf. Als pijnpatiënt heb ik geen andere keuze. Het is of cannabis of morfine waarmee ik de pijn kan verlichten. De negatieve effecten van morfine zijn bij mij echter zo groot dat ik alleen cannabis kan gebruiken. Ik wist dat het niet toegelaten was, maar een andere oplossing had ik nu eenmaal niet.'

De advocaat van Filip V. toonde met medische attesten aan dat de man inderdaad door rugklachten dagelijks heel veel pijn heeft. Intussen heeft hij een medisch attest waarmee hij wekelijks in het Nederlandse Hulst legaal cannabis kan kopen, maar dat kost een pak meer dan eigen teelt.

Het was niet de eerste keer dat V. voor het telen van hennep voor de rechtbank stond. In 2003 kreeg hij daarvoor al een werkstraf.

Een werkstraf voor een invalide achtte de strafrechter deze keer nagenoeg onmogelijk.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio