12 miljoen euro voor heropleving Kuregemwijk

Maalderij wordt cultureel en economisch centrum

Foto: © Herman Ricour

ANDERLECHT - De gemeente Anderlecht heeft een architectuurproject klaar voor de maalderij aan de Demetskaai. In het gebouw langs het kanaal komen zowel economische als culturele activiteiten. In totaal wordt er 12 miljoen euro geïnvesteerd in Kuregem.

De gebouwen van de oude maalderij Moulart langs de Demetskaai worden vandaag gebruikt door een handelaar in autobanden. Die verhuist binnenkort, want de gemeente Anderlecht heeft haast: tegen 2014 moet het nieuwe complex zijn deuren al openen.

Hotel voor bedrijven

De oude maalderij, die Moulart gedoopt is, wordt deels een ‘hotel voor bedrijven', zoals de Anderlechtse schepen voor Financiën, Fabrice Cumps (PS), het omschrijft. ‘Er komt een sterke begeleiding voor ondernemers. Wij weten dat daar nood aan is. We voorzien ook in 3.000 vierkante meter voor een vijftiental kmo's. Er zullen zo 120 arbeidsplaatsen gecreëerd worden', zegt hij.

Ook komt er een ‘interpretatiecentrum' dat de bezoekers op een oppervlakte van ongeveer 1.000 vierkante meter laat kennismaken met ‘het typische karakter van de Brusselse kanaalwijken.' Daar moeten exposities en workshops plaats vinden om het potentieel van de wijk op te waarderen. Er is ook sprake van een werf waarop houten boten gemaakt zullen worden. Schepen Cumps hecht veel belang aan de sociale banden die in Moulart geweven zullen worden. ‘Het gebouw moet een kruispunt worden, een plaats die wordt bewoond en bezocht. Hier zullen cultuur en economie dialogeren.'

Link met verleden

Bogdan & Van Broeck Architects uit Brussel zorgt ervoor dat ook de link met het verleden behouden blijft. Zo wordt er veel zorg besteed aan de bestaande gevel en het dak en komt er op de benedenverdieping een ‘Hall of Fame', een ruimte waar de verhalen van de wijk verteld worden. De renovatie kadert in het project Zuidhaven, dat een investering van 12 miljoen euro omvat en de Kuregemwijk nieuw leven moet inblazen. Het gebouw is in 2009 aangekocht met geld van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij (Gomb), de gemeente Anderlecht en het federale Grootstedenbeleid. De realisatie gebeurt nu vooral met geld van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio