FOTOSPECIAL. Mathilde bezoekt opvangcentrum Payoke

ANTWERPEN - De vzw Payoke, het opvangcentrum voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel, ontving gisteren prinses Mathilde op het stadhuis naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het centrum.

Prinses Mathilde woonde het colloquium bij waar het thema jongeren en de verbreding die de organisatie de jongste jaren heeft doorgevoerd centraal stonden.

Payoke startte in 1987 aanvankelijk om prostituees op te vangen, te informeren en hun belangen te verdedigen. De laatste jaren concentreert de vzw zich echter meer op het algemene fenomeen van mensensmokkel.

Op het colloquium waren donderdag sprekers uitgenodigd om het vanuit verschillende oogpunten te hebben over de link tussen mensenhandel en jongeren. Zo kwamen onder meer onderwerpen als kindsoldaten en onderwijs aan bod. 'We willen onze focus nog meer verbreden en zo veel mogelijk verschillende actoren uit de maatschappij bereiken', zei ex-schepen Patsy Sörensen die Payoke boven de doopvont hield.

Antwerps schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) kwam de medewerkers van Payoke feliciteren met hun project. 'Zonder Payoke had Antwerpen nu geen prostitutiebeleid gehad waar we allen fier op kunnen zijn', zei Voorhamme.

De schepen ging vervolgens wat dieper in op de cruciale rol die onderwijs kan spelen. 'Het onderwijs is de enige plek waar iedereen uit de samenleving samenkomt, ook illegale kinderen en hun ouders.' Scholen kunnen de zorg voor slachtoffers van mensenhandel volgens Voorhamme niet op zich nemen, maar kunnen wel een platform zijn waar organisaties als Payoke informeren en sensibiliseren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio