Vroegere textielbaas Luc Santens overlijdt net nu faillissement onafwendbaar lijkt

OUDENAARDE - Met het overlijden van Luc Santens (78), jarenlang aan het hoofd van het gelijknamige Oudenaardse handdoekenbedrijf, is de textielwereld een groot zakenman armer. Op het toppunt stonden hij en zijn broer aan het hoofd van een bedrijf dat dagelijks 180.000 handdoeken fabriceerde.

Zevenendertig ton badstofweefsel, dagelijks goed voor 180.000 afgewerkte handdoeken en een jaaromzet van bijna 160 miljoen euro. In de topjaren van de nv Santens had nagenoeg iedereen wel een handdoek in huis die in Oudenaarde vervaardigd was. In de jaren80 was Santens ook in Europa onbetwist marktleider.

Het gevolg was dat de derde generatie leiders van het in 1903 opgerichte familiebedrijf, onder wie Luc Santens, furore kon maken. Broer Marc schopte het tot baron, Luc was naast bedrijfsleider van Santens ook ondernemer, bestuurder en mandataris van talrijke vennootschappen. Hij hanteerde jarenlang de voorzittershamer van Fedustria, de federatie voor de textiel-, hout- en meubelindustrie. 'Marc en Luc stonden aan het hoofd van een fantastisch draaiend bedrijf en behoorden tot de honderd rijkste Belgen', zegt Luc De Decker, vakbondssecretaris van ACV-Metea.

Neurologische ziekte

Afgelopen vrijdag overleed Luc Santens (78) in het UZ Gent aan de neurologische ziekte ALS. 'Hij kreeg zware ademhalingsproblemen en is zachtjes ingeslapen', vertelt zijn echtgenote, Madeleine Putzeys. Luc Santens laat vier dochters en een zoon na.

Met lede ogen moest Santens in de nadagen van zijn leven toezien op de neergang van het familiebedrijf. De vierde generatie kon in economisch zware tijden niet langer opboksen tegen de zware concurrentie. 'De spectaculaire stijging van de katoenprijs -maal vier het afgelopen jaar- en de moordende concurrentie uit het Oosten hebben het bedrijf in zware financiële problemen gedompeld', aldus De Decker. 'Luc was een enorm joviale man. Het nakende failliet van de weverij zal zijn overlijden ongetwijfeld hebben bespoedigd.'

Madeleine Putzeys benadrukt dat de twee zaken van elkaar gescheiden moeten worden. Maar ze geeft toe dat de neergang van Santens haar man veel pijn heeft gedaan. 'Vergeet niet dat hij nog de golden sixties heeft meegemaakt. Geloof me, dat waren andere tijden.'

'Ergens is het goed dat Luc de huidige crisistijden niet helemaal bewust heeft meegemaakt', zegt zijn broer, baron Marc Santens. 'Het zijn geen plezante maanden voor onze familie. Belangrijk is dat de weefmachines in Oudenaarde blijven draaien.'

Franse overname

Dat laatste blijft onzeker. De schuldenberg van het bedrijf wordt geschat op ongeveer 25miljoen euro. De textielonderneming vroeg eind februari dan ook bescherming aan tegen de schuldeisers. Maar het mocht niet baten. Het Franse Descamps, specialist in huislinnen, nam recent het bedrijf voor 11miljoen euro over en garandeerde dat zowat de helft van het personeel in dienst kan blijven.

Goed nieuws, maar toch oogt de toekomst onzeker. 'De banken KBC en BNP Paribas zijn in beroep gegaan tegen de Franse overname. Zij vinden 11miljoen euro veel te weinig. Santens staat bij hen immers nog voor 17miljoen euro in het krijt', weet De Decker. 'Het is ook afwachten wat er zal gebeuren met de 235 mensen die niet meer in dienst konden blijven.'

Het bedrijf vroeg recent de stopzetting van de bescherming tegen zijn schuldeisers. Daarmee staat de poort voor een faillissement open. Als de rechtbank daarmee instemt, kunnen de 235 ontslagen mensen ook effectief vertrekken. Dan krijgen ze een ontslagpremie en kunnen ze uitkijken naar ander werk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees