Het regent onthullingen over running mate van John McCain

Sarah Palin: geniale zet of grove blunder?

Sarah Palin: geniale zet of grove blunder?

De keuze van John McCain (links) voor Sarah Palin was een complete verrassing.reuters
Foto: © MATT SULLIVAN

De Amerikaanse gokkers zijn het er al over eens: zij verwedden er hun geld op dat John McCain zijn kersverse 'running mate' Sarah Palin nog laat vallen. Want sinds de Republikeinse presidentskandidaat vorige week bekendmaakte dat de onervaren gouverneur van Alaska zijn vicepresidente wordt, regent het onthullingen en aantijgingen.De 44-jarige Palin spreekt vanavond pas de Republikeinse conventie in Minnesota toe. Maar tegen de planning in domineerde ze de voorbije dagen al de Amerikaanse headlines. Wat misschien wel te verwachten was.

Een moeder van vijf die houdt van jagen, niet gelooft in de opwarming van de aarde, seks voor het huwelijk verwerpt en een overtuigd lid is van de controversiële National Rifle Association (NRA). Om maar te zeggen dat McCain niet meteen 'Moeder Modaal' koos om zijn gooi naar het Amerikaanse presidentschap te doen slagen.

En dat bleek niet alles te zijn wat over de 44-jarige Palin te vertellen viel. Onder druk van enkele 'liberale' weblogs moest Palin maandag toegeven dat haar 17-jarige dochter Bristol vijf maanden zwanger is van haar schoolliefje, een hockeyspeler (zie inzet). De bekentenis kwam er door de hardnekkige geruchten dat het jongste kind van Sarah Palin, de vier maanden oude Trig die het Downsyndroom heeft, in feite ook al een kind van haar tienerdochter was.

Palin voegde er meteen aan toe dat haar dochter het kind zou houden - Palin is immers tegen abortus - en dat Bristol wis en zeker met de jonge vader zou trouwen. Waarna het een klein beetje koelde rond de wel zeer onervaren gouverneur van Alaska.

Maar er was meer. Palin - misschien dus wel de volgende vicepresidente van de Verenigde Staten - bleek in de jaren negentig twee jaar lang lid te zijn geweest van de Alaska Independence Party. Die ijvert voor de onafhankelijkheid van de meest noordelijke Amerikaanse deelstaat. En nog dit jaar sprak ze de partijconventie van de Alaskan Seccessionist Party toe, ook niet meteen de grootste vriend van de Verenigde Staten van Amerika.

En dan bleek er ook nog een 'gate' rond Palin te zijn, genoemd naar het beruchte Watergateschandaal dat president Richard Nixon in 1974 tot aftreden dwong. Ze wordt er namelijk van verdacht een lokale politiechef onder druk te hebben gezet om haar voormalige schoonbroer, met wie haar zus een pijnlijke vechtscheiding doormaakte, te ontslaan als state trooper. Palin heeft ondertussen een advocaat onder de arm genomen om haar in dit 'Troopergate-schandaal' te verdedigen.

Zelfs naar Amerikaanse normen is het bijzonder vreemd dat er zo snel, zo gemakkelijk en ook meteen zoveel vuile was van een politieke kandidaat opduikt. Kandidaten worden meestal uitvoerig ondervraagd en hun achtergrond onderzocht door busladingen privédetectives vooraleer een keuze voor een welbepaalde kandidaat wordt bekrachtigd. Het deed bij de gereputeerde krant The New York Times gisteren het vermoeden rijzen dat de keuze voor Palin overhaast is gebeurd omdat McCain van geen hout pijlen wist te maken. De journalisten achterhaalden dat Palin slechts vijf dagen voor haar nominatie tot het kransje kanshebbers doorstootte, dat pas de dag ervoor haar 'verleden' in allerijl werd nagetrokken en McCain amper twee of drie gesprekken met haar had gevoerd.

De Amerikaanse politieke commentator Margaret Calson merkte gisteren dan ook smalend op dat zelfs een stagiair in een middelgroot bedrijf een langere aanwervingsprocedure moet doorlopen.

Maar het McCain-kamp ontkende dat gisteren in alle toonaarden. McCain was op de hoogte van de zwangerschap van Palins dochter, de achtergrond van de kandidate was gecheckt en het enige wat het legertje detectives had kunnen vinden was dat de vrouw ooit was aangeklaagd wegens het vissen zonder visvergunning en dat haar man twee decennia geleden dronken achter het stuur was tegengehouden door de politie. Twee pekelzondes waar de gemiddelde Amerikaan niet meteen zijn slaap voor laat.

De Amerikaanse media geloven McCain niet. Ze berichtten gisteren ijverig dat een tweede team advocaten en detectives naar Alaska is afgereisd, volgens de reporters om dit keer wat dieper te spitten in het verleden van Palin.

McCain moet gedacht hebben dat Palin de grote groep ontgoochelde Hillary-supporters naar het Republikeinse kamp kon lokken. Maar dat blijkt volgens recente peilingen tegen te vallen. 'De meerderheid van de vrouwen die Hillary steunden, voelt zich echt niet aangesproken door een zeer rechtse politica die bijvoorbeeld van het creationisme verplichte leerstof wil maken', zegt Scott Keeter, analist bij het Pew Research Center.

Ook Palins onervarenheid speelt McCain parten. Want hij heeft het graag over het gebrek aan ervaring van zijn tegenstrever Barack Obama. De buitenlandse ervaring van Palin blijkt beperkt tot het feit dat ze commander-in-chief is van de Alaska Guard - zoals elke Amerikaanse gouverneur wel ceremonieel baas is van een of andere legereenheid - en dat ze een zoon heeft die zich klaarmaakt om naar Irak te vertrekken.

Gelukkig valt de vrouw nog goed in het rechtse kamp, dat McCain vaak wat te vaag vindt in religieuze thema's. Die rechterzijde heeft Palin haar dochters tienerzwangerschap trouwens al vergeven. 'Het is niet omdat je een christen bent dat je geen fouten maakt, noch dat je kinderen geen fouten maken', zegt James Dobson, stichter van de invloedrijke Focus on the Family-beweging.

Vanavond spreekt Sarah Palin voor het eerst de Republikeinse conventie toe. Veel zal afhangen van hoe ze zich daar en de komende dagen uit de slag trekt en of McCain met haar aanstelling een 'briljante keuze dan wel een kolossale blunder maakte', zoals Charles Cook, politiek analist van de Los Angeles Times, het verwoordt.

Dossier: Alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen www.nieuwsblad.be/vs

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees