Zoë en Karel vieren albasten huwelijksjubileum

'Het geheim? Gewoon dag na dag voortdoen'

'Het geheim? Gewoon dag na dag voortdoen'

Karel en Zoë wonen nu in woonzorgcentrum Kouterhof.fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

DESTELBERGEN - In Destelbergen moesten ze in de vorige gemeenteraad het premiestelsel voor jubilea herzien. De reden? Zoë (92) en Karel (97) - Louis voor de vrienden - die gisteren 75jaar getrouwd waren. Een albasten feestje in woonzorgcentrum Kouterhof.

Mensen leven almaar langer, en van een diamanten huwelijksjubileum kijkt niemand meer op. Maar albast, dat kennen we meestal alleen maar uit zo'n lijstje met trouwdata: van papier tot eik.

Zoë Schatteman en Karel Van Driessche zijn het levende bewijs dat driekwarteeuw trouw bestaat. Met hun kinderen Emiel, Rita en Freddy, vijf kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en zes achterachterkleinkinderen klonken ze gisteren op 75 jaar huwelijksgeluk.

Officieel heet hij Karel-Lodewijk, op de gewone papieren vult hij Karel in, maar in Heusden kennen ze hem alleen als Louis, die achter zijn uren ging schilderen en behangen in het dorp en op zondag het stoelgeld ophaalde in de kerk.

Als inwijkeling uit Overmere kwam hij destijds strootjes leggen bij Angèle Schatteman in Kleempendorp, die evenwel niet direct op zijn avances inging. Even later was Zoë - nota bene de tweelingzus van Angèle - zwanger van de ondernemende spoorwegarbeider.

'Ik moest het thuis gaan uitleggen dat het van moeten was, maar mijn ouders kenden zelfs mijn aanstaande nog niet', gniffelt de jubilaris.

Zwanger worden op je zeventiende midden de jaren dertig van de vorige eeuw, het was niet zo vanzelfsprekend. Maar Zoë liet het niet aan haar hart komen. Ze werkte jaren in een textielbedrijf en later in een wasserij. Daarna zorgde ze voor hun drie kinderen die trouwens allemaal thuis in Heusden zijn geboren.

Sinds vier maanden heeft het albasten koppel het ouderlijk huis in de Heidestraat geruild voor een zorgeloze oude dag in woonzorgcentrum Kouterhof in Heusden. Na een opname in het ziekenhuis waren ze voor korte tijd noodgedwongen uit elkaar, omdat er alleen plaats was voor Zoë. Een moeilijke tijd voor Louis, die enkele maanden later ook een kamer kreeg in het rusthuis, waarover hij trouwens geen kwaad woord wil horen.

'Voor mij is het alsof ik hier op reis ben', zegt de kranige negentiger die dagelijks zijn babbeltje doet met de andere bewoners. Een geheim voor zijn lang en gelukkig huwelijk heeft hij niet: 'Ik verschiet er zelf van dat we al zover zijn. Ge moet gewoon dag na dag voortdoen', zegt hij.

Duvel

Ondanks hun hoge leeftijd vervelen de jubilarissen zich nooit. Bij Zoë ga je best niet op bezoek als er een politiefeuilleton op televisie is, want dan krijg je niet veel praat.

'Ze zal nog eens veranderen in een flik', zegt schoondochter Leen, die elke dag van thuis één Duvel meebrengt voor Zoë, 'want ze zou er anders wel eens twee durven te drinken'. Op het feestje gisteren kreeg ze van vrienden een pakket van haar lievelingsdrank aangeboden.

En Louis, die is nog met alles mee. De man heeft een fenomenaal geheugen en leest dagelijks zijn krant. En als hij iets niet begrijpt over ingewikkelde wereldproblemen, vraagt hij wel uitleg.

Familieleden maken er ons attent op dat Karel ongelooflijk geïnteresseerd is in grandslamtoernooien. 'Toegegeven, ik ken echt niets van tennis, maar hebt ge er al eens op gelet welke schone stelten er onder die vrouwen staan?' lacht hij ondeugend.

Fotoreportage op www.gentenaar.be/destelbergen

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio