Langverwachte onderdoorgang aan Ter Platenbrug komt er volgend jaar

Drukke fietsroute duikt onder de stadsring

Drukke fietsroute duikt onder de stadsring

Luc Hesters, projectingenieur bij Waterwegen en Zeekanaal, aan Ter Platenbrug: 'De plannen om fietsers hier onder het complexe stadsringkruispunt door te laten rijden, worden momenteel getekend. Normaal begint de bouw van de onderdoorgang begin volgend ja

GENT - Een van de laatste 'missing links' op de Gentse fietsassen wordt weggewerkt. Volgend jaar komt er een onderdoorgang onder Ter Platenbrug. Daardoor zullen fietsers op die plaats de gevaarlijke stadsring niet meer moeten oversteken.

Wie vandaag van het stadscentrum naar pakweg het Universitair Ziekenhuis wil fietsen, moet daarvoor het chaotische kruispunt Heuvelpoort oversteken en de drukke Zwijnaardsesteenweg volgen. Nochtans bestaat er een veel veiliger alternatief langs de oevers van de Schelde. Via de Stropkaai en de Moutstraat kom je als fietser veel minder wagens tegen. Die route wordt ook vaak gebruikt door wielertoeristen die zo in Zwijnaarde het jaagpad langs de Schelde kunnen bereiken.

Op het traject zit nog een zogeheten missing link. Tussen de Isabellakaai en de Stropkaai, een paar honderd meter verwijderd van het kruispunt Heuvelpoort, zit er voor fietsers niets anders op dan de stadsring over te steken. Voetgangers moeten nog verder om, want een zebrapad is er op die plaats niet.

Daar komt binnenkort verandering in. Waterwegen en Zeekanaal (WenZ) wil tussen de Isabellakaai en de Stropkaai een onderdoorgang onder de stadsring bouwen. Dat is een soort brugje voor fietsers en voetgangers net boven het wateroppervlak.

'De plannen voor die onderdoorgang worden op dit ogenblik getekend', zegt WenZ-projectingenieur Luc Hesters. 'De onderdoorgang aan Ter Platenbrug zal sterk gelijken op die aan de Jan Palfijnbrug, onder de stadsring ter hoogte van de Bijloke en de Henleykaai. We hopen begin volgend jaar met de bouw te starten. Dan kan de onderdoorgang eind 2012 in gebruik genomen worden.'

Studentenhome

Geen moment te vroeg. Aan de vlakbij gelegen Kantienberg heeft de Arteveldehogeschool een nieuwe campus gebouwd. De Universiteit Gent opent er volgend academiejaar een studentenhome.

'Dat brengt heel wat extra fietsverkeer met zich mee', zegt schepen van Mobiliteit Martine De Regge (SP.A). 'Wij zijn al langer vragende partij voor de onderdoorgang aan Ter Platenbrug. Een fietsroute is maar zo sterk als zijn zwakste schakel.'

Vlakbij valt er nog goed nieuws te rapen voor fietsers. De realisatie van de langverwachte fietsbrug die de stadsring met de Zuiderpoort moet verbinden, komt ook een stapje dichterbij. Er is een nieuwe bouwaanvraag voor ingediend. Bij de eerste bouwaanvraag was er iets mis met de plaatsing van de brugpijlers.

Een andere missing link in het Gentse fietsroutenetwerk, de onderdoorgang onder de Rozemarijnbrug, is nog niet voor morgen. Omdat die brug heel laag is, kan daar geen klassieke onderdoorgang gebouwd worden. Martine De Regge: 'Er wordt bekeken of we gedeeltelijk onder het wateroppervlak kunnen bouwen. De haalbaarheidsstudie daarover loopt nog. We verwachten een antwoord de eerstkomende weken.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio