Barak 15 brengt beeld van cité tijdens oorlog

Barak 15 brengt beeld van cité tijdens oorlog

De stuurgroep Barak 15, de integratiedienst en schepen Webers voor Barak 15.pbvm Foto: © Paul Van Moll

BERINGEN - Barak15, een project over migratie en collectief erfgoed op de cité, staat op zondag 27 maart in de kijker.

Het stadsbestuur kocht de barak, toen nog in Koersel gelegen, in 2007 aan. Bedoeling was ze na afbraak terug op te bouwen in het Baltisch kamp in Beringen-Mijn. Uit onderzoek bleek echter dat het niet om een originele barak uit het kamp ging. De originele barakken - een zeventigtal - boden tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak aan Russische krijgsgevangenen, later aan Duitse.

'Liever een replica van een originele barak, dan een niet-originele barak', vond het stadsbestuur. Daarom werd naast het clublokaal van de Vrije Poolse Vereniging (Polonez), op grond van die vereniging aan de Laan op Vurten, een replica gebouwd met recht van opstal. De barak is gebouwd met nieuwe materialen, maar volgens de oorspronkelijke bouwplannen. Het is een houten constructie van het TODD-type, die nog groen geschilderd wordt zoals destijds het geval was. Het kostenplaatje bedraagt bijna 130.000euro.

Naast de stuurgroep Barak15 nemen de Integratiedienst, Monumentenzorg Beringen, de Poolse Vrije Vereniging en het Vlaams Mijnmuseum deel. Een personeelslid van de Integratiedienst zal de barak bemannen.

'Barak15 zal de migratiegeschiedenis en het collectief erfgoed van de cité bewaren', zegt schepen Maurice Webers (SP.A). 'De barak is bedoeld voor de buurtbewoners, de inwoners, de (fiets-)toeristen, de verenigingen en de scholen. We gaan een kamer tonen zoals die er toen uitzag en we houden er wisseltentoonstellingen.'

Op zondag 27 maart is er een kijkdag van 8.30 tot 16.30uur met een tentoonstelling over de barak. Je kan kennis maken met het project Sprekend verleden. Citévolk spreekt, er is kinderanimatie en een burenontbijt vanaf 8.30uur in het Pools lokaal. Het stambomenproject toont de migratie van buurtbewoners en hun familie op een wereldkaart.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio