Gelegenheidsduo wint vijfde Cartoonale

Gelegenheidsduo wint vijfde Cartoonale

Bart Vermandere en Peter Slabbynck waren aangenaam verrast met hun eerste prijs. mvn Foto: © michel vannueuville

BRUGGE - In 'tBrugse Vrije loopt momenteel de vijfde Cartoonale Brugge, die gewonnen werd door Bart Vermandere en Peter Slabbynck.

De cartoonwedstrijd, georganiseerd door de Brugse dienst Cultuur, stond dit dit jaar in het teken van het thema 'Revolutie'. 150cartoonisten van over de hele wereld zonden hun werk in en de jury, bestaande uit de Brugse cartoonist (en onze huiscartoonist) Marec, cartoonist Ludo Goderis en acteur en cabaretier Kurt Defrancq, koos uiteindelijk 43werken die meedongen naar de hoofdprijs. Hun voorkeur ging naar een cartoon van het gelegenheidsduo Bart Vermandere en Bruggeling Peter Slabbynck, bekend van muziekgroep Red Zebra.

'Er waren heel wat sterke inzendingen, maar dit werk sprong er toch uit', zegt Kurt Defrancq. 'Het is niet alleen een mooie tekening, maar deze cartoon over het rookverbod brengt ook een heel sterk idee naar voor. De makers stellen zich terecht de vraag waar de echte revolutionairen gebleven zijn.'

'Succesvolle duobaan'

'Peter had enkele sterke ideeën, maar kon ze niet op papier zetten', zegt Gentenaar Bart Vermandere. 'Hij heeft mij dan gevraagd om die ideeën uit te tekenen en het resultaat mogen we dus meer dan geslaagd noemen. Een mooi voorbeeld van een succesvolle duobaan (lacht).'

De tweede prijs was weggelegd voor de Luxemburger Pol Leurs. De Brugse tekenaar en comedian Bart Vantieghem sleepte de derde prijs in de wacht. De winnende werken zijn, samen met de veertig andere geselecteerde cartoons, nog tot en met 12oktober te bekijken in de Hal Cultuur van AC 'tBrugse Vrije (Burg 11), en dit dagelijks van 10 tot 17uur.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio