Oranje traint achter gesloten deuren vanwege storende vuvuzela's

Van der Vaart vervangt Robben

Omstreeks kwart voor negen gisteravond nam Arjen Robben het vliegtuig met bestemming Johannesburg. Spelen tegen Denemarken maandag doet hij alleszins niet. Bondscoach Van Marwijk kiest voor Rafael Van der Vaart als vervanger.

De selectieheer van Oranje bleef bij zijn logische keuze van de voorbije dagen. Geen haar op zijn hoofd dat eraan dacht om het WK van buitenspeler Robben zomaar op de tocht te zetten. Zelfs de tweede wedstrijd van Nederland, die van volgende week zaterdag tegen Japan, komt mogelijk te vroeg voor de Bayern-vedette.

Robben zelf zal er in alle Holland-gekte niet om malen. ‘Zes dagen geleden verliet ik nog op krukken de ArenA', toonde de revaliderende speler gisteren op Schiphol veel zin voor realiteit. ‘Ik ben blij dat ik al zo ver sta.' Tijdens zijn laatste werkuren in Nederland trok hij zelfs al een paar nijdige sprintjes, maar een voetbalmatch op topniveau spelen is natuurlijk nog wat anders.

‘Hij heeft gewerkt als een paard', zo zwaaide de magiër annex fysiotherapeut Dick Van Toorn zijn troetelkind uit. Zal inderdaad wel zo zijn, maar precies daarom wil bondscoach Van Marwijk geen risico nemen. Hij gaf in bedekte termen al een basisopstelling prijs voor het openingsduel van maandag.

‘Jullie zijn niet blind', klonk het toegeeflijk tegenover de aanwezige journalisten. Van der Vaart komt in de basis ter vervanging van Robben, Van Persie, Kuyt en Sneijder maken het aanvallende compartiment compleet. Vooraf was er nog veel te doen geweest over de hamvraag: konden Van der Vaart en Sneijder samen in één ploeg? Ja dus. ‘We hebben diepgang en techniek nodig, ik denk dus dat ze samen passen', knikte Van Marwijk.

Behoudens onverwachte uitschuivers op training speelt Oranje maandag in Johannesburg dus met: Stekelenburg; Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorts; De Jong, Van Bommel; Kuyt, Sneijder, Van der Vaart; Van Persie. Opvallend nieuws uit het kamp van de tegenstander kwam er ook: de geblesseerde Bendtner speelt zeker niet bij de Denen.

Tactiek

Overigens heeft het er alle schijn van dat Oranje tijdens de komende weken bijna altijd achter gesloten deuren zal trainen. Daar is slechts één verklaring: het kabaal van de vuvuzela's, dat afgelopen dinsdag de hele coaching van Bert Van Marwijk in de war stuurde.

‘Het was echt storend', gaf de sportieve baas van de Nederlandse keurtroepen toe. ‘Maar het zal niet meer gebeuren.' Tactisch komt het de coach natuurlijk goed uit. Zo houdt hij meteen alle pottenkijkers buiten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.