Gregoire (104) woont nog thuis

Gregoire (104) woont nog thuis

Schepen Wim Van Rossen en burgemeester Luc De Ryck feliciteren Gregoire De Roeck in aanwezigheid van zijn zonen Désiré en François. pvl Foto: © Paul Van Landeghem

TEMSE - De kranige Gregoire De Roeck is net 104 geworden. Hij is goed op weg om de oudste Temsenaar ooit te worden. Op 1 februari zal het zo ver zijn.

Gregoire werd geboren op 21september 1906 als derde van vier kinderen. Zijn ouders waren schippers en daardoor liep Gregoire maar één jaar school.

In de aanloop naar zijn plechtige communie werd hij als twaalfjarige verplicht om een jaar les te volgen, waardoor hij in de schoolbanken belandde met vijf- en zesjarigen.

In 1929 trouwde hij met dorpsgenote Rosa De Cock en ze werden binnenschippers.

Ze kregen twee kinderen, François (80) en Désiré (69), die later op hun beurt de schipperstraditie voort zouden zetten.

'Ik herinner mij die tijd als kind nog zeer goed', zegt François. 'We hadden toen nog een trekschuit en de boot werd langs de jachtpaden voortgetrokken door paarden of door onszelf!' (lacht).

'Pas kort na de Tweede Wereldoorlog werd de boot van mijn ouders gemotoriseerd.'

Gregoire en Rosa woonden en werkten hun hele leven op hun boot De Honesty en hun tochten leidden naar Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Toen ze in 1973 na 44 jaar varen definitief aan wal kwamen, vestigden ze zich in de Hospitaalstraat in Steendorp, waar Gregoire vandaag nog altijd woont. Het echtpaar beleefde gelukkige jaren in Steendorp en vierde er zijn 50ste, 60ste en 65ste huwelijksverjaardag. In 1995, één jaar na hun diamanten jubileum, overleed Rosa op 86-jarige leeftijd.

'Elke dag denk ik nog aan Rosa', zegt de kranige jarige.

'Ook als ik 's nachts al eens wakker word, denk ik aan vroeger met mijn vrouw en hoe gelukkig wij waren.'

Gregoire straalt nog steeds van levenslust. Zijn jongste zoon Désiré is altijd vrijgezel gebleven en woont in bij zijn vader.

'Ik kook en doe het huishouden', zegt Désiré.

'En mijn eten is nog zo slecht niet, hé, als ons vader er 104 mee geworden is?' zegt hij lachend.

'Dagelijks komt de verpleegster wel aan huis voor de verzorging, maar voor de rest trekken wij goed ons plan zo met ons tweeën.'

Het geheim voor het lange leven van hun vader kunnen de broers niet geven. 'Tot zijn 50ste rookte hij meer dan zijn boot en zijn steak zag steeds wit van het zout. Zie hem hier nu staan'!

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio