Vernieuwd plan bekijkt mogelijkheden in levendige deelgemeente

Veel aandacht voor wonen in Sint-Gillis

Veel aandacht voor wonen in Sint-Gillis

'Het is belangrijk dat het stadsbestuur het belang van Sint-Gillis erkent', zegt Peter Meyers van het Handelscentrum Sint-Gillis. jdl Foto: © Jean-Pierre De Lamper

DENDERMONDE - De deelgemeente Sint-Gillis-Dendermonde is groter dan de centrumstad. Er wonen ook meer mensen. Het is niet meer dan logisch dat hier meer functies komen en dat er aandacht naar wonen gaat, stelt het vernieuwde ruimtelijk structuurplan.

'Sint-Gillis-Dendermonde is een zeer levendige deelgemeente', zegt bankier Peter Meyers. Hij is voorzitter van het Handelscentrum Sint-Gillis, waarbij zo'n vierhonderd handelaars aangesloten zijn.

'Het doet ons dan ook plezier dat de stad het belang van Sint-Gillis erkent en al wat mogelijk is ook doet om het leven hier zo aangenaam mogelijk te maken.'

In het vernieuwde ruimtelijk structuurplan wordt veel aandacht besteed aan wonen in Sint-Gillis.

In de verkavelingen Vlietberg en Lutterzele komen telkens 250woningen bij en er komen er ook nog eens 25 in de Otterstraat en de Sint-Gillislaan. Het woongebied Wastijne wordt dan weer niet ontwikkeld.

'We gaan ook de leegstand aanpakken en de kwaliteit van het woningenbestand verhogen', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Wonen Bart Van Malderen (SP.A).

'Het is belangrijk om de woonomgevingen Dendermonde-centrum, Sint-Gillis en Lutterzele-Keur beter met elkaar te verbinden tot één samenhangend stadsweefsel. Aandacht voor wonen vinden we ook terug in de herbestemming van zogenaamde sites met achterhaalde bestemmingen. Zulke sites zijn onder meer de KMO-zone op de hoek Karel Hofmanstraat - Hertsgaard - Korte Moerstraat, het leegstaande postgebouw in de Burgemeester Potiaulaan en de garage van de stedelijke diensten in de Kerselarenbrugwegel.'

Uitbreiding Desso

Ook economische ontwikkelingen zijn van groot belang in deze Dendermondse deelgemeente. 'Voor het bestaand bedrijventerrein Desso zijn er uitbreidingsnoden in de richting van de Denderbellestraat, het huidige voetbalterrein. In Sint-Gillis komen ook de nieuwe bedrijventerreinen Hoogveld J en I.'

Er is nog heel wat meer opgenomen in het vernieuwd gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. De uitbouw van de stationsomgeving als locatie voor kantoren met een personeels- en bezoekersintensief profiel bijvoorbeeld en als scharnierpunt tussen het kernwinkelhart en de handel en diensten langs de Sint-Gillislaan.

De N47 Sint-Gillislaan-Heirbaan wordt verder ontwikkeld als stedelijke activiteitenas waar gewoond kan worden boven de winkels.

Op de Mechelsesteenweg gaan woonenclaves, grootschalige kleinhandel en beperkt ook kantoren hand in hand en het gebied Kalendijk en de omgeving van AZ Sint-Blasius wordt gezien als een parkgebied met stedelijke functies.

Algemeen wordt ook de doortrekking van de N41 als zeer belangrijk beschouwd voor Sint-Gillis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio