Gemeente betaalt helft van factuur terug

Bouwen wordt makkelijker voor jeugdbewegingen

Bouwen wordt makkelijker voor jeugdbewegingen

De scouts van Kieldrecht organiseren elk jaar een pastafestijn om geld in het laatje te krijgen voor een nieuw lokaal. archief pvl Foto: © pvl

BEVEREN-WAAS - Een nieuw subsidiereglement maakt het de Beverse jeugdbewegingen een stuk makkelijker om hun bouwprojecten uit te voeren. Zij krijgen tot 50 procent van de bouwfactuur terugbetaald.

De Beverse gemeenteraad keurde dinsdag met eenparigheid van stemmen een nieuw subsidiereglement goed voor de bouw van nieuwe jeugdlokalen.

Op die manier kan een jeugdbeweging vijftig procent van de kosten terugbetaald krijgen, uiteraard na na het voorleggen van de factuur.

Op deze terugbetaling staat een maximum van drie vierkante meter per aangesloten lid.

In groot-Beveren hebben drie jeugdbewegingen bouwplannen. Het gaat om Chiro Ieweko Melsele, Scouts en Gidsen Sint-Martinus Beveren en Scouts en Gidsen Sint-Michiel Kieldrecht.

Deze drie jeugdbewegingen krijgen daar bovenop ook gratis grond ter beschikking om hun lokalen op te bouwen, voor een periode van dertig jaar.

Volgens het vorige reglement konden jeugdbewegingen maximaal 40.000 euro subsidie krijgen voor de bouw van nieuwe lokalen.

'Dat was op zich al mooi,' zegt schepen Katrien Claus (CD&V), 'maar de meeste verenigingen moesten jaren sparen vooraleer te kunnen bouwen en intussen raakten hun oude lokalen steeds meer in verval. In sommige gevallen veroorzaakte dit ronduit gevaarlijke situaties omdat de lokalen bijvoorbeeld niet meer brandveilig waren. We hebben ook voorgesteld om de nieuwbouwprojecten volledig te financieren. De lokalen zouden dan eigendom van de gemeente blijven, zodat wij ze ter beschikking konden stellen van andere verenigingen, maar vreemd genoeg hadden de jeugdbewegingen daar geen oren naar', gaat schepen Claus verder.

'De jeugdbewegingen houden van hun onafhankelijkheid en willen baas in eigen lokaal blijven. De subsidie van 50 procent die we nu uitwerkten, is een aanvaardbaar compromis.'

Voor de jeugdbewegingen met een baksteen in de maag komt de subsidie neer op een bedrag van 205.000 euro voor de scouts uit Kieldrecht en 148.000 euro voor de Chiromeisjes.

'Wij organiseren constant activiteiten om geld binnen te brengen voor onze nieuwe lokalen', zegt Stephanie D'Hooge van de groepsleiding van de scouts van Kieldrecht. 'Zo verkopen wij op 12 februari, net voor Valentijn, ontbijtmandjes tegen 10 euro. Elk jaar in april houden wij onze grote Pasta Basta-actie.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio