Alle wedstrijden in Italië afgelast na dood van Piermario Morosini (25)

Italiaanse voetballer sterft op het veld

Vier weken na Bolton-middenvelder Fabrice Muamba heeft gisteren opnieuw een voetballer een hartstilstand gekregen tijdens een wedstrijd. In tegenstelling tot bij de Engelsman kon het leven van de 25-jarige Piermario Morosini, een gewezen Italiaanse belofteninternational, niet meer gered worden.

Morosini, middenvelder van de Italiaanse tweedeklasser Livorno, zeeg gisteren na een halfuur plat op de buik neer tijdens het competitieduel op het veld van Pescara. De 25-jarige Italiaan probeerde nog recht te krasselen, maar viel tot tweemaal toe op de knieën en stuikte een tweede keer voorover. Morosini steunde nog een laatste keer op zijn handen, maar bleef dan roerloos liggen. Gedurende die zeventien seconden ging het spel gewoon door. De scheidsrechter, die het dichtst bij Morosini stond, had niets in de gaten.

Artsen en leden van de medische staf konden de speler op het veld nog reanimeren met behulp van een defibrillator, maar op weg naar het Santo Spirito-ziekenhuis van Pescara overleed de gewezen Italiaanse belofteninternational alsnog. Een hartstilstand werd hem fataal.

De verslagenheid bij Livorno was enorm groot. Enkele ploeggenoten bleven gisteravond in het ziekenhuis minutenlang bidden bij het lichaam van Morosini. Danilo Iannascoli, de general manager van Livorno, was kapot van verdriet. ‘Dit is een drama. Hij keek nog in mijn ogen toen hij in de ambulance werd gedragen. En dan dit.'

Toen het nieuws kwam dat Morosini overleden was, besliste de Italiaanse voetbalbond meteen om dit weekend alle officiële voetbalcompetities in het land af te gelasten. In San Siro, waar supporters hun plaats al hadden ingenomen voor de match tussen AC Milan en Genoa, werd het nieuws zowel op applaus als gefluit onthaald.

Toptalent

Het overlijden van Morosini is al de zoveelste mokerslag die de Italiaanse sportwereld de jongste jaren te verwerken krijgt. Vorige maand nog overleed gewezen volleybalinternational Vigor Bovolenta na een gelijkaardig hartprobleem tijdens een wedstrijd in vierde klasse. In 2010 en 2011 stierven ook al Franco Ballerini, bondscoach van de Italiaanse wielerploeg, en MotoGP-rijder Marco Simoncelli.

Piermario Morosini was een toptalent bij de jeugd van Atalanta. Nadien debuteerde hij voor Udinese in de Serie A. Diezelfde club leende hem sinds begin dit jaar uit aan tweedeklasser Livorno. Het leven van Morosini was uiteindelijk kort en tragisch. De in Bergamo geboren voetballer verloor in 2001 zijn moeder Camilla toen hij vijftien was, twee jaar later overleed ook zijn vader en nadien zijn broer. Hij bleef alleen achter met zijn oudere zus. Nu laat hij zelf een enorme leegte achter.

Corrigeer