Belastingen nooit hoger

De regering Verhofstadt is er niet in geslaagd om de belastingdruk in België te verlagen. De fiscale druk is het afgelopen decennium gestegen en alleen in Zweden en Denemarken betalen de burgers nog meer belastingen.

Christof Vanschoubroek

Ondanks de beloften van de paarse regering is de belastingdruk in ons land het afgelopen decennium niet gedaald. Integendeel, met 47,7 procent van het bruto binnenlands product ligt de fiscale druk hoger dan in 1999, toen de eerste regering-Verhofstadt aan de macht kwam. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie.

In 1999 bedroeg de belastingdruk 47,6 procent, of 0,1 procentpunt minder dan in 2005. Nog volgens Eurostat steeg de belastingdruk in ons land in 2005 met 0,3 procentpunt tegenover het jaar voordien.

Met die 47,7 procent zit België in het Europese koppeloton. Alleen in Zweden en Denemarken ligt de fiscale druk nog hoger. Het Europese gemiddelde bedraagt 40,8 procent.

De regering blijft erbij dat volgens de Nationale Bank en de Europese Commissie de fiscale druk tijdens de periode Verhofstadt (1999-2006) wel degelijk daalde. Volgens de regering was 2005 een uitzonderlijk jaar omdat toen de Belgen via de fiscale amnestie hun zwart geld konden witten.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S