Getest: oordopjes

Overal festivals en in Antwerpen zelfs een muziekliefhebber die zelfmoord pleegde omdat hij niet meer met suizingen kon leven. Het is, in grote lijnen, het verhaal van deze zomer voor onze oren. Omdat we tussen festival en straatfeest te zelden bij onze gezondheid en te vaak dicht bij een box stilstaan, testten we in Dranouter de meest voorkomende gehoorbeschermers. Pukkelpop, here we come!

Oordopjes Kruidvat 3 paar 1,95 euro: 5/10

De goedkoopste in zijn soort. Alleen al de kleur verklaart wat: feloranje stoppen die je, nadat je ze in de goeie puntvorm gekneed hebt, toch nog uit je oren ziet steken. Ja, het omgevingsgeluid wordt wat gedempt, maar a) alles gelijkmatig, zodat het een beetje brij wordt, en b) de muziek schiet er ook flink bij in.
Een voordeel is wel het handige opbergdoosje van plastic dat je erbij krijgt. Dat alleen is de prijs waard. De stoppen zelf zijn volgens de verpakking wasbaar, maar ze bieden geen bescherming tegen water in de oren.

Zo voelt het: Vreemd vooral. Nadat je ze gekneed hebt, zetten de stoppen in je oren weer wat uit. Je bent je constant bewust van die aanwezige stoppen. Ook omdat men je erop attent maakt.


EAR Bellfit 2 paar 3,99 euro: 6/10

De Bellfit-uitvoering is eigenlijk de luxe-uitvoering van de klassieker, de oer-oordop: de EAR Classic. Naar de essentie teruggebracht: de stoppen zoals ze die in Kruidvat-filialen verkopen, maar dan in het geel. De Bellfits gaan nog een stapje verder en steken in kegelvorm in het plastic doosje met vakjes R & L. De vorm zorgt er op z'n minst al voor dat de doppen iets makkelijker in te brengen zijn. Opnieuw volgens het principe: eerst wat kneden, dan in wijzerzin inbrengen. Als de stop niet meer duidelijk uit het oor steekt, is de missie volbracht. En stoot de muziek op een muurtje van mousse, dat enkel een monotone pap doorlaat.

Zo voelt het: Voor mensen met een nauwere gehoorgang ongetwijfeld net iets comfortabeler dan de allergoedkoopste soort.


Quies 7 paar 4,85 euro: 7/10

Net zoals de klassieke EAR-doppen vind je de wasbolletjes van Quies bij de apotheker. De bolletjes van natuurlijke was zitten in het doosje nog eens verpakt in een wattenlaagje. Die pluk je eraf, om de bolletjes handwarm te kneden tot (je denkt dat) ze de goeie vorm hebben. Die vorm blijft tot onze verrassing goed zitten -was plakt tenslotte- en beschermt vrij goed tegen luid geluid. 25decibel minder bij een frequentie van 1.000Herz, volgens de verpakking. In de realiteit moet het zoiets zijn. Je oren zitten even verstopt, maar je hoort de muziek nog, zij het vervormd, tot je komen. De wasbolletjes zijn niet herbruikbaar.

Zo voelt het: Omdat je de wasbolletjes al met je handen warm kneedde, voelen ze niet zó vreemd aan in het oor. Je blijft ze wel de hele tijd voelen.


Partyplug 2 dopjes 12,50 euro: 8,5/10

De 'Partyplug' heet zo omdat de oordopjes van fabrikant Alpine specifiek tegen te luide muziek zouden beschermen, en dus niet tegen zwembadwater of bouwwerfstof. Daar hebben ze dan weer andere doppen voor, in dezelfde reeks kleurrijke doosjes met twee stoppen en één hulpstick, om in te brengen. Met de hand kan het overigens ook. Het dopje inbrengen betekent meteen bescherming voelen. De muziek is plots minder luid maar is wél herkenbaar in al zijn lagen. Wellicht door de tweelagige champignonkop die op het steeltje zit. Goeie bescherming!

Zo voelt het: Verdacht gemakkelijk bijna. Het champignonkopje past zich snel aan de oortemperatuur aan. Na tien minuten besef je niet meer dat er een dop is. Precies wat je wil bij een concert.


MusicSafePro 3 dopjes 25 euro: 9/10

Eigenlijk krijg je twee dopjes, voor elk oor één, en een extra dop gratis. Omdat je weleens een dopje kan verliezen dus. Het neemt niet weg dat ook deze dop goed blijft zitten in het oor. De MusicSafePro, die je vooral in muziekwinkels vindt, is ook een product van fabrikant Alpine. Die biedt je in dit pak drie verschillende filters, voor lage, gemiddelde en hoge bescherming. Wij probeerden de hoogste bescherming uit: 18,5 decibel minder bij een frequentie van 1.000 Herz. Goed dat je de muziek scherp blijft horen, al lijkt de (bas)drum plots heel ver weg. Maar daar zijn mensen met een meer aangetast gehoor natuurlijk weer beter mee geholpen.

Zo voelt het: zelfde materialen, en dus hetzelfde gevoel als bij de Partyplug. Prima. Een dopje gaat wel maar zes maanden mee.
Lapperre 2 dopjes, op maat, 100 euro: 9,5/10

Wie serieus werk wil maken van zijn dopjes, laat ze op maat maken. Er wordt een substantie in het oor gebracht die stolt tot een 'mal' en naar die vorm wordt voor elk oor een apart, passend dopje gemaakt. Hoeveel decibels de dopjes tegenhouden, kan je kiezen: van min 10 tot min 30 decibel. De filters kan je achteraf nog verwisselen. De dopjes bestaan in grotere of kleinere vorm, in hard of zacht en in gekleurd of doorzichtig materiaal. Ze zijn duur, maar gaan jaren mee. Ook andere merken maken deze dopjes.

Zo voelt het: Harde dopjes zijn wennen, ook wat het inbrengen betreft. Een sterke filter doet het uitstekend bij concerten, maar maakt het iets lastiger om gesprekken te hebben. Toch: een gevoel van goede bescherming waarvoor je graag betaalt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees