Stad zoekt sponsors voor mobiele beiaard

Stad zoekt sponsors voor mobiele beiaard

De Mechelse beiaardschool geldt als de belangrijkste ter wereld en heeft nood aan een mobiele beiaard. Foto: clh

MECHELEN - Op 21 en 22 april zakt de internationale beiaardwereld af naar Mechelen om op de Sint-Romboutsbeiaard en een mobiele beiaard te spelen. In de loop van 2013 hoopt Mechelen ook haar eigen mobiele beiaard 'Jef Denyn' officieel in te luiden.

'Dit bijzondere project is alleen mogelijk dankzij de subsidies van de overheden, maar ook door sponsoring van bedrijven, verenigingen en privépersonen, die zich betrokken voelen bij de traditie van onze beiaardcultuur', zget schepen van Cultuur Frank Nobels (m+). 'Het project wordt begroot op 200.000 euro. Het is mogelijk om een klok (in totaal zijn er 50, nvdr) te sponsoren en daarop een naam of een logo te laten aanbrengen.'

Naar aanleiding van de herdenking van de Mechelse stadsbeiaardier Jef Denyn - die 150 jaar geleden werd geboren - organiseren de Koninklijke beiaardschool Mechelen en de Koninklijke Vereniging Toren&Beiaard op 21 en 22 april de Internationale Jeugdbeiaardwedstrijd. De 20 deelnemers uit 6 landen worden in drie leeftijdscategorieën ingedeeld.

'Dankzij Jef Denyn werd de beiaard vanaf het eind van de negentiende eeuw weer geapprecieerd', vertelt Nobels. 'Zelfs uit de Verenigde Staten kwamen mensen naar hem luisteren. In 1922 startte hij in Mechelen een beiaardschool, die nog steeds de belangrijkste beiaardopleiding ter wereld is. Beiaardiers uit de hele wereld leren nog steeds hun vak in Mechelen. Dit jaar zetten we Jef Denyn dan ook in binnen- en buitenland in de kijker.'

Op 12 mei laat muzikant Daan Stuyven zijn kunsten op de Sint-Romboutsbeiaard horen. Tijdens zijn Kakofonieconcert mogen de Mechelaars achter het klavier van de beiaard plaatsnemen.

Sponsors kunnen zich aanbieden via mobielebeiaard@gmail.com.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio